Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

En kvinna tittar på kläder i en butik i Tokyo, Japan, där regeringen manar allmänheten att shoppa mer. Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko

En kvinna tittar på kläder i en butik i Tokyo, Japan. Regeringen manar företagen att höja lönerna, så att fler kan shoppa. Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko

Japans liberale ekonomiminister Akira Amari vill att landets bolag höjer arbetarnas löner.
– Vi måste ta oss ur deflationsmentaliteten. Hur kommer det sig att vinsterna stiger, men inte lönerna? sade ministern i Davos i Schweiz.

Japan har dragits med sjunkande priser på varor och tjänster – deflation – sedan 1990-talet, vilket förvärrat landets ekonomiska problem. Många japaner har i praktiken vant sig vid att priserna ofta sjunker, bara man väntar en smula – vilket skapat det ekonomiministern kallar ”deflationsmentalitet”.

– Regeringen för en dialog med bolagsledningarna, där vi ber dem att höja lönerna… för det viktiga är att få folk att ändra sitt sätt att tänka, sade Akira Amari vid ett seminarium i Davos, enligt Daily Telegraph.

Sedan 2013 har den japanska centralbanken satsat enorma belopp på att stimulera ekonomin, något som bidragit till att inflationen hamnat runt nollstrecket. Men det är långt kvar till centralbankens eget inflationsmål på 2 procent.

Enligt en enkätundersökning som nyhetsbyrån Reuters har gjort tror 48 procent av företagsledarna i Japan att deflationen kommer att bestå eller bli värre de kommande månaderna. Bara 35 procent tror att deflationen är förbi vid årets slut.

För att stimulera konsumtionen i landet vill den japanska regeringen att lönerna höjs. Men intresset tycks vara ljummet i företagsledningarna.

– Som chef måste man ha flexibiliteten att kunna ge löneökningar utifrån meritokratiska bedömningar, säger Takeshi Niinami, vd för det japanska bryggeriet Suntori till Daily Telegraph.