Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Nästan två år har gått sedan fler än 270 skolflickor kidnappades av extremiströrelsen Boko Haram i norra Nigeria. Regeringen lovar nu att inleda ytterligare en utredning om vad som hänt dem – efter protester från anhöriga.

Det var natten till den 15 april 2014 som beväpnade män från terrorrörelsen Boko Haram rusade in i den statliga flickskolans internat i staden Chibok och förde bort minst 276 skolflickor. Ett femtiotal av dem lyckades fly från kidnapparna kort därefter. Vad som hänt med de övriga är ännu okänt. Minst 219 räknas fortfarande som saknade.

På torsdagen marscherade anhöriga och medlemmar i rörelsen ”Bring Back our Girls” (BBOG) genom Nigerias huvudstad Abuja. Ett 70-tal föräldrar till flickorna hade lyckats ta sig hela vägen till huvudstaden – trots att flera andra bussar stoppats av militär och polis på vägen.

– Vi kommer inte att tillåta att Nigeria glömmer bort våra flickor. Vi kräver att regeringen ser till att flickorna återvänder hem. Det spelar ingen roll att kidnappningarna ägde rum under den förra presidentens tid vid makten. Det enda som betyder något är att den nigerianska regeringen har en skyldighet att undsätta flickorna, sade BBOG:s taleskvinna Aisha Yesufu.

De 70 föräldrarna fick på torsdagen träffa president Muhammadu Buhari och försökte pressa honom till att vidta nya åtgärder. Några timmar senare meddelade en talesman för presidenten via Twitter att en ny utredning av fallet inleds.

I en annan av sina sammanlagt 31 tweets noterade presidentens talesmann Garba Shehu att omkring 3.000 andra kidnappningsoffer har fritagits på tre månader.

Beskedet om den nya utredningen mottogs dock med viss skepsis från aktivisterna.

– Regeringen måste inse att det här inte är en ”tjänst” som den gör oss, utan att det är dess skyldighet, sade Aisha Yesufu.