VƒSTER≈S 20150821 LO:s ledning, med ordfˆranden Karl-Petter Thorwaldsson i spetsen, ger sig ut p en landsomfattande turnÈ till LO-distrikten. Fˆrst ut var V‰sterÂs. FÂn v‰nster LO-ekonomen Sebastian de Toro, Majlene Ahlgren, ordfˆrande LO-distriktet Mellansverige och Karl-Petter Thorwaldsson Foto: Per Groth / TT kod 10890 *** UPPDRAG Arbetet ***

LO-ekonomen Sebastian de Toro. Foto: Per Groth/TT

Investeringar, utbildning och beredskapsjobb – så bör utmaningen att få nyanlända i arbete lösas. Det menar LO-ekonomerna Torbjörn Hållö och Sebastian de Toro.

”Tyvärr har vi under hösten fått se hur representanter för arbetsgivarna tar flyktingkrisen som en ursäkt för att driva igenom gamla krav på lägre löner”, fortsätter de i en debattartikel på Expressen, och konstaterar att en låglönesatsning är politisk riskfylld, göder mörka krafter och därtill sannolikt ger en mycket begränsad effekt.

Redan i dag finns det sådana subventioner för arbetsgivare som anställer nyanlända att den som gör det till en lön av 20 000 kronor bara behöver betala ut 10 437 själv, efter skatterabatten, som gäller i tre år.

”Om inte näringslivet är nöjt med att betala en månadslön på 10 000 kronor blir frågan: Hur långt ner vill de gå för att våga anställa? Pratar vi om 9 000, 8 000 eller 7 000 kronor i månaden?” frågar de retoriskt och konstaterar att om en familj ska leva på sådana summor kommer de därtill att bli bidragsberoende.

”Låglönestrategin är därmed också en bidragsstrategi”, konstaterar de två LO-ekonomerna.

Själva förordar de istället investeringar i bostäder, infrastruktur och välfärd – nödvändiga, och ger nya jobb. En utbildningssatsning krävs för att flyktingar ska komma ikapp infödda svenskar i kunskaps- och utbildningsnivå. För de nyanlända med sämst utbildning tror de att någon form av beredskapsarbeten kommer att behövas.