STOCKHOLM 20150525 Arbetsfˆrmedlingen p Sˆdermalm i Stockholm. Foto Bertil Ericson / TT / kod 10000

Foto: Bertil Ericson/TT

Oförändrad arbetslöshet, men en större andel nyanlända bland de arbetslösa. Så ser Arbetsförmedlingens statistik för slutet av november ut.

– Vi har en stark ekonomi och en stark arbetsmarknad. Samtidigt ser vi att antalet inskrivna arbetslösa inte längre minskar. Det beror på att fler nyanlända söker sig till arbetsmarknaden och skriver in sig på Arbetsförmedlingen, säger Mats Wadman, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Högst arbetslöshet har de som är födda i utomeuropeiska länder.

– De nyanlända som skriver in sig hos Arbetsförmedlingen och är relativt välutbildade bör kunna få jobb efter mindre omfattande insatser. Den stora utmaningen är den grupp som har kortare utbildning. Där behövs fler insatser än vad vi på Arbetsförmedlingen kan ge, inte minst inom utbildningsområdet, till exempel grundvux, säger Mats Wadman.