Selfie av Henrik Bäckström: ”Visserligen Johnny Cash på omslaget – men han är minst lika vemodig som Sielun Veljet.”

HENRIK BÄCKSTRÖM – FÖRBUNDSDIREKTÖR ALMEGA BEMANNINGSFÖRETAGEN

Hur laddar du inför en avtalsrörelse?
– Läser valda delar ur min doktorsavhandling, för att erinra mig om att vi förhandlar enligt svenska modellen och inte den finska ”management by perkele”. I Finland gör man först och frågar sen. I Sverige tvärtom.

Har du någon särskild rit som du genomför innan du förhandlar?
– Lyssnar på melankolisk finsk depprock (Sielun veljet), för att erinra mig om att det finns många som har det värre än jag.

När blir du nervös?
– När motparten visar försiktig optimism för något av våra yrkanden.

Hur blir du när det inte går din väg?
– Tvär, sur och inåtvänd. I tre minuter.

Vad är det första du gör när ett avtal är påskrivet och klart?
 Varm korv med bröd inklusive dryck hemma hos någon. Senast bjöd motparten. Antar att det är min tur nästa gång.

Kan man ha sunda privata relationer som förhandlare, eller förhandlar du jämt, som en ren yrkesskada?
– Livet är en förhandling. Fast min fru brukar hävda annat.

 

CAMILLA FRANKELIUS – FÖRHANDLINGSCHEF SVERIGES INGENJÖRER

Hur laddar du inför avtalsrörelse?
– Med hårt arbete. Skulle önska att jag kunde svara ”med mycket sömn” men det är tvärtom.

Någon särskild rit inför förhandlingar?
– Självklart måste jag läsa på och påminna mig om vad som sades och gjordes innan. Jag brukar promenera till förhandlingarna så jag får lite frisk luft.

Hur hanterar du nervositet?
– Är sällan nervös. Mer taggad skulle jag tro känslan är.

Vad är det första du gör när ett avtal är underskrivet?
– Ser till att andra kan ta del av det. Sen kan jag kanske pusta ut och fira lite grann.

Har du någon förebild som förhandlare?
– Egentligen inte men jag imponeras av dem som medlar mellan länder för att skapa fred. Tufft och ansvarsfullt jobb.

Om du ser avtalsrörelsen som en dokusåpa, vilken roll skulle du ha?
– Vet faktiskt inte… Men jag kan vara lite ”morsig” och hålla reda på andra så det skulle nog bli en sådan roll.


MONICA DAHLBOM – FÖRHANDLINGSCHEF ARBETSGIVARVERKET

Hur laddar du inför en avtalsrörelse?
– Inte så mycket annorlunda än inför andra förhandlingsfrågor som hanteras löpande under året. Det gäller att vara förberedd på frågeställningar, ha fakta kring dessa och bra omvärldskunskap samt veta vad den egna organisationen tycker och vill.

När blir du nervös?
– Det är inte riktigt det adjektiv som kommer på min näthinna i samband med en avtalsrörelse. Däremot kan det inträffa under en avtalsrörelse att det blir pressat läge där vi står långt ifrån varandra. Då gäller det att vara lyhörd för vad som sägs, ha fantasi och hitta lösningar som alla parter kan acceptera.

Vad är det första du gör när ett avtal är påskrivet och klart?
– Efter att parterna tackat varandra så handlar det ofta om att jag tackar alla medarbetare och pustar ut en stund innan man tar tag i nästa stora fråga.

Förhandlingar du aldrig glömmer?
– Avtalsrörelsen 2010. Dels för att det var min första avtalsrörelse som förhandlingschef i Arbetsgivarverket. Dels för att vi både fick till ett tillsvidareavtal om löner med Saco-S och fick bort individgarantierna i avtalen. Två viktiga frågor där många i omvärlden inte trodde att vi skulle få igenom dessa yrkanden.

Selfie av Lenita Granlund: ”Här kommer en bild på mej och min parhäst Annelie Nordström (observera bilden i bakgrunden).”

LENITA GRANLUND – AVTALSSEKRETERARE KOMMUNAL

Hur laddar du?
–Det handlar om att ha en långtgående dialog med våra medlemmar, lyssna och ta in vilka frågor som just nu är viktiga för dem. Vi måste också utreda en hel del för att ha fakta med oss in i avtalsrörelsen på många olika områden.

Någon särskild rit inför förhandling?
– Nej, och jag är heller aldrig nervös. Jag försöker hålla mej lugn och argumentera för vår sak på ett sakligt sätt. Då gäller det att ha på fötterna.

Vad gör du när det inte går er väg?
– Klart det är frustrerande, men man måste snabbt tänka om och gå vidare.

Hur skulle motparten beskriva dig som förhandlare?
– Jag hoppas att de skulle beskriva mej som lösningsinriktad och pragmatisk. Men jag tror också de skulle säga att jag är rätt envis.

Det första du gör när ett avtal är påskrivet?
– Då behöver medlemmarna informeras om resultatet, sen bockar vi av det och går på nästa avtal i ordningen. Med 70 avtal går allt i ett rasande tempo hela året. Det finns ingen tid att vila innan vi är i mål med samtliga.

Förhandlar du jämt?
– Jag tror nog att jag har sunda relationer privat, men det klart att om du skulle fråga min familj så tycker de nog att jag förhandlar även på fritiden emellanåt. Och då skulle jag inte hålla med.

 

Torbjörn Johansson, avtalssekreterare, LO. ”Jag har aldrig tagit en selfie, kommer aldrig att göra. Jag är konservativ”.  Foto: Janerik Henriksson

TORBJÖRN JOHANSSON – AVTALSSEKRETERARE LO

Hur laddar du inför avtalsrörelsen?
– Äter mycket mineral- och vitaminrik mat.

Någon särskild rit inför förhandlingar?
– Nej, vara väl förberedd bara. Inget hokus pokus med att ligga med vänster sko på eller något sånt.

Vad är jobbigast, att försöka samordna LO eller förhandla med arbetsgivare?
– LO. Vi är vänner emellan, det är alltid svårare.

Vad var det första du gjorde när samordningen sprack?
– Gick och la mig tror jag (skratt). Den sprack ju officiellt på onsdagen, men jag förstod nog veckan innan att den skulle spricka. Tyvärr, man känner när viljan inte finns att flytta sig, att det finns de som är beredda på att det får gå åt helvete. Då får man börja jobba utifrån det.

Du har fem barn, leder det till spetskompetens som förhandlare?
– Nej, tvärtom. Man är tyvärr borta väldigt mycket från sin familj. Det har snarare gett mig dåligt samvete än gjort mig till en bättre förhandlare.

Du beskrivs som en nörd som grottar ner dig i avtalsteknik? Har du några tips till klubbordföranden där ute?
– Var påläst, håll fokus men var samtidigt beredd på att bli snabbfotad. Det är en vinnande kombination. Det är också viktigt att använda sina styrkor, inte försöka vara som någon annan förhandlare. Man ska inte vara falsk mot sig själv.

Förebild som förhandlare?
– En gammal lagbas jag hade när jag var lärling. Han räddade mig och en kompis från att bli uppsagda, det är ju en klassiker för engagemang. Han sa att alla skulle sluta om de här två lärlingarna sades upp. Då blev han min hjälte, när man är 18-19 är man rätt påverkningsbar.

Du är gammal snickare, välj två verktyg som representerar LO samt Svenskt Näringslivs roller i en avtalsrörelse?
– De är en vass hyvel, vill bara hyvla ner. Vi är en tving som skruvar ihop saker. Just nu en trasig tving.