LAHOLM 2015-11-30 Personal frÂn Sˆdra Hallands Kraft arbetar med att resa stormf‰llda ledningsstolpar sˆder om Laholm tidigt p mÂndagsmorgonen. N‰r stormen Gorm slog till vid midnatt natten till mÂndagen nÂdde vindstyrkorna ˆver 30 m/s. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

Foto: Johan Nilsson/TT

Tusentals elkunder är fortfarande utan ström i stormen Gorms spår — och på vissa håll tvingas skolor hålla stängt.

Som mest drabbades 75 000 av Eons kunder. Nu står fortfarande 21 000 — varav 5 000 i Skåne — utan ström. 500 montörer och tre helikoptrar arbetar i södra Sverige, men enligt prognos kan vissa av Eons kunder i värsta fall få vänta två till tre dygn innan strömmen är tillbaka.

– Det kan ta betydande tid att återställa detta, säger Jim Dahlbom, Eons anläggningschef i norra Skåne, med anledning av att träd har blåst omkull och dragit med sig luftledningar, brutit stolpar och slagit sönder anläggningar.
– Min bedömning är att det är riktigt illa.

Stormen kulminerade vid halv två-tiden under natten mot måndag. Enligt SMHI uppmättes de starkaste vindarna under stormen Gorms framfart på skånska Hallands Väderö.

Enligt SOS Alarms centraler i Malmö och Växjö har dock inga stormrelaterade personskador rapporterats. Enligt räddningstjänsterna, SOS Alarm och Eon har just träd som fallit över vägar och elledningar har varit det största bekymret.

– Det har vart hur mycket som helst att göra, det har inte varit lätt. Skyltar som ramlat ner, ett tak i Helsingborg och en massa vattenskador, säger Lars Rundh, inre befäl vid räddningstjänsten Skåne nordväst.

I Halland var det också hårt tryck på räddningstjänsten under natten.

– Vi har haft allt från skorstenar som har lossnat och blåst ned, till tak som har släppt och ladugårdar som slitits upp från marken bokstavligen, berättar Johan Wallin, ledningsoperatör.

Flera skolor håller stängt i Älmhults kommun, då de saknar både ström och larm, rapporterar P4 Kronoberg. Även skolor i Nättraby, Kättilsmåla och på Aspö i Blekinge hålls stängda på grund av strömavbrott, meddelar Karlskrona kommun.

Stormen gick också hårt åt de provisoriska tält för flyktingar som håller på att sättas upp på Revingehed i Skåne av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Fem av sex tält för boende rasade i stormen. Därmed kommer det att dröja ännu längre innan flyktingar kan flytta in där, berättar Britta Ramberg, verksamhetsansvarig vid enheten för insatser på MSB.

– De blev inte helt förstörda, men det här har verkligen fått konsekvenser, säger hon till TT.

De större vägarna ska enligt Trafikverket vara framkomliga. Däremot kan det vara problem på mindre vägar.

Destination Gotland och Scandlines färjor mellan Helsingborg och Helsingör fick ställa in turer. Under natten ställdes även alla tåg i södra Sverige in, och under dagen har hittills en del tågavgångar varit inställda.

Även om det blåst rejält så är det inget mot stormen Gudrun för nästan tio år sedan, förklarar Stig Hermansson, skogsskadekonsulent på Skogsvårdsstyrelsens södra region. Men Gorm kan ändå bli kostsam för skogsägarna i Halland, Kronoberg, Kalmar, Blekinge och Skåne.

Gorm

• SMHI utfärdade klass 2-varningar för Halland, Skåne, Blekinge, Kronoberg, Gotland och Öland. • Enligt SMHI uppmättes de starkaste vindarna under stormen Gorms framfart på skånska Hallands Väderö — 28 meter i sekunden och med vindbyar upp till 40 meter i sekunden. • I Helsingborg uppmättes vindhastigheter på 15 respektive 34 meter per sekund. • Vindar på över 24 meter per sekund klassas som storm, medan 32,4 eller mer räknas som orkan. • Som mest drabbades 75 000 av Eons kunder. • Kraftbolaget Eon har 500 man i beredskap för att hantera stormskador och annat.