Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Red figures of man and woman on the scales

Könsbalansen i den svenska nyhetsrapporteringen har stått still de senaste 15 åren. Sverige är nu omsprunget av länder som Peru, Bolivia och Chile, skriver tidningen Journalisten.

– Att utvecklingen står stilla är pinsamt, vi är trots allt ett av världens mest jämställda länder. Att det går så långsamt i medierna är märkligt, säger Josefine Jacobsson på journalisthögskolan JMG i Göteborg, till tidningen.

Hon är en av författarna till den svenska delen av en världsomfattande studie – Global Media Monitoring Project. I den mäts nyhetsflödet i världen var femte år under en dag, i år var det den 25 mars.

Globalt var 24 procent av de som syns och hörs i nyhetsflödet kvinnor, skriver Journalisten.

I Sverige var 31 procent kvinnor och på den nivån har det legat ändå sedan år 2000.

Josefine Jacobsson säger till tidningen att svenska medier nog uppfattar att de gör jämställda nyheter men då man räknar vilka som kommer till tals så är könsbalansen ojämn. Tidningarna jobbar inte tillräckligt strategiskt med frågan, anser hon.

Josefine Jacobssons råd till redaktioner som vill att fler kvinnor ska synas i spalterna är att börja föra statistik och sedan sätta upp mål och delmål.

I flera länder är andelen kvinnor som uttalar sig högre. I Peru är det 38 procent och i Bolivia och Chile 32 procent och i Tyskland 33 procent. Flest kvinnor uttalar sig på Solomonöarna, där är 70 procent av de som kommer till tals i nyheterna kvinnor.

Här hittar du rapporten.