Kata Dalström är på många sätt en utmärkt förebild för vår tid. Hon var en av arbetarrörelsens mytomspunna agitatorer som reste runt i landet och eldade upp massorna i början av 1900-talet. Hon var feminist och hennes hjärta klappade för dem längst ner på arbetsmarknaden.

På sina turnéer reste hon runt och talade gripande om textilarbeterskornas och rallarnas usla villkor. Men alltid med ett stort mått hopp om framtiden.

I dagarna ger det lilla förlaget Murbruk ut Resor i framtidslandet av henne. Det är en samling reportage från hennes agitationsresor och det är en rolig händelse för Kata hade litterära ambitioner.

Här skildrar hon hur den svenska arbetarrörelsen växer fram på perifera platser som Malmberget och Kopparberg och överallt ser hon hur aktiviteten sjuder.

Det är fina reportage som är skrivna av en känslig penna – men tyvärr alldeles för få till antalet. Räknar man bort Daniel Suhonens förord upptar reseskildringarna blott 70 sidor. Varför förlaget gjort ett så litet urval begriper jag inte riktigt.

Rasmus Landström

Reportage

Resor i framtidslandet Kata Dalström Murbruk förlag ARKIV --odaterad-- Kata Dalstrˆm (1858-1923), socialistisk agitator och fˆredragshÂllare. Foto: PRB Code: 194 COPYRIGHT PRESSENS BILD