Sparpaket och slakt på skånska redaktioner
För 15 år sedan lades den socialdemokratiska dagstidningen Arbetet i Malmö ned. TV4 har slagit igen sin lokalredaktion i Malmö. Och den största dagstidningen Sydsvenskan har halverat antalet journalister på sex år.
Det är måndag morgon på Sydsvenskan i Malmö. Diskussionen handlar om ett hot som lämnats mot Lunds universitet. Det liknar hotet som föregick en skolskjutning i USA. Redaktionen är fokuserad i sina förberedelser av dagens arbete.
Sydsvenskan var först med nyheten dagen innan och nu gäller det att gå vidare och beskriva alla intressanta och relevanta vinklar.
– Skolelever har fått lära sig att utrymma, men i en sådan här situation gäller det väl att inrymma. Stänga in sig, låsa och ligga på golvet, säger reportern Andreas Persson.
Andra vill skildra vad det betyder att universitet är stängt och att 50 000 personer berörs. En annan reporter vill reda ut hur hotet framförts och någon påpekar att man behöver tänka på att det kan vara ett skämt.
Nyhetschef Jonas Nyrén driver mötet vidare, säger att det blir en paus i flyktingbevakningen för att hotet måste få utrymme och han hör sig för hur det går med ett grävjobb.
Efter 20 minuter är mötet slut och dagens arbete tar fart på nyhetsredaktionen. Den är en sammanslagning av tre redaktioner. De senaste sex åren har antalet journalister på tidningen halverats och är nu runt 100 personer. Senast fick en tredjedel gå när tidningen köpte Helsingborgs Dagblad.
– Många kamrater har försvunnit från arbetsplatsen. En del av lagkänslan har gått förlorad. Och det innebär säkert att vi får jobba mer, men det har jag svårt att bedöma, säger Andreas Persson.
Han tror att reportrarna blivit mer anonyma för läsarna. Tidigare bevakade han Malmö kommun. Nu gör inte tidningen det i samma omfattning.
– Vi har inte samma koll och måste välja mer vad vi ska skriva om.
Andreas Persson tror dock inte att tidningarna håller på att dö. Materialetpubliceras ju i allt större omfattning på nätet. Allt fler läser nyheter i sin mobiltelefon och kanske papperstidningen går mot mer av helgutgivning.
Nyhetschefen Jonas Nyrén ser en annan del av utvecklingen:
– Med den sammanslagna redaktionen är det lättare att kraftsamla.
Men han tror också att en risk är att tidningen inte kan lägga samma kraft på de olika ämnena och att reportrarna kanske tappar kunskap. Samtidigt klarar tidningen fortfarande att göra stora helgfördjupningar och satsa extra på områden som forskning, enligt honom.
Sydsvenskan har minskat från tre till två delar. Och det är sista utgivningsveckan för gratistidningen City, som Sydsvenskan äger.
– Det är klart att det blir ett demokratiskt tapp när City läggs ner. Vi har lyckats nå dem som i vanliga fall inte läser en nyhetstidning, säger Jenny Eriksson, reporter på City.
Gratistidningen har vänt sig till läsare som är under 40 år – och försökt nå alla. Nu ska den ersättas av tidningen Hallå, som är Helsingborgs Dagblads gratistidning. Den går bättre ekonomiskt än City. Hallå beskrivs som en trivseltidning som inte tar upp nyheter.
– Det är ledsamt att City läggs ner. Och jag tror att man missat köpstarka grupper i de invandrartäta delarna av Malmö. Det beror på att man tänker alldeles för medelklassigt.
Jenny Eriksson slutar samtidigt som City läggs ner. Hon tycker jobbet blivit allt mer styrt och mallat och hon vill bestämma själv vad hon ska skriva om.
Bibi Häggström slutade sitt jobb som reporter på Sydsvenskan i våras efter 26 år på tidningen.
– Det var fantastiskt att jobba på Sydsvenskan!
Hon beskriver neddragningarna som rena slakten och säger att tidningens organisation i dag är anorektisk.
– Kvaliteten är sämre. Och det är inte ovanligt med stavfel och syftningsfel.
Hon tycker att den tekniska utvecklingen motiverar neddragningar men kanske inte så omfattande som de som Sydsvenskan nu genomfört. Bibi Häggström befarar att kompetensen åker ut och att alltför mycket kraft läggs på ”klickjournalistik” – texter som ger många besökare till nättidningen.
– Faran är att klickläsare struntar i Löfven och inte bryr sig om vad som händer i exempelvis Turkiet.
Bibi Häggström tror att den tekniska utvecklingen gör framtiden mörk för papperstidningen.
– När min generation inte längre orkar bläddra i tidningen är det nog slut med papperstidningen, säger Bibi Häggström.
Under dagen publiceras flera nyheter på Sydsvenskans webb med koppling till hotet mot universitet. Papperstidningen dagen därpå domineras av nyheter och kommentarer om hotet.
LÄS OCKSÅ
• Så tycker arbetsplatser inom LO om tidningsdöden
• Chefredaktör: ”Affärsmodellen med dagstidning har problem”
• Klubbordförande: Nästa nedskärning – det är bara en tidsfråga