Kompetens i Skåne har både fast anställda och timanställda. De timanställda kallas i stor utsträckning in vid arbetstoppar. Bemanningsanställda journalister har inte genomsnittslönen på den arbetsplats de är uthyrda till. De har sin personliga lön. En undersökning i tidningen Journalisten visar att bemanningsanställda ligger 5 000 kronor lägre i månaden jämfört med fast anställda.

Och den högst betalda journalisten på Kompetens i Skåne har mindre betalt än genomsnittslönen bland de fast anställda på Sydsvenskan.
– Resultatet är i första hand frustration och otrygghet. I fem år jobbade jag sida vid sida med fast anställda på kulturredaktionen och min situation var ner otrygg, säger Karin Arbsjö, som var fackligt aktiv på Kompetens i Skåne.
– Jag förstår att mediabranschen är i kris, men bemanningsföretag är fel väg. Det är ett utnyttjande av folk och låser fast dem i ett otryggt tillstånd, säger hon.

Hon tror att problem på sikt är att tidningen inte längre kommer att rekrytera talanger. De unga och duktiga kommer in på tidningen genom Kompetens i Skåne men villkoren är så dåliga att de söker sig till andra jobb, enligt henne. Och då blir effekten att journalistiken blir sämre. Dessutom säger Karin Arbsjö att det inte blir trovärdigt att granska andra branscher om tidningar har dåliga anställningsförhållanden.

Karin Arbsjö fick nog och slutade på Kompetens i Skåne i augusti i samband med att bemanningsföretaget drog ner på personal.
– Jag nådde en personlig gräns. Jag var en etablerad del av kulturredaktionen, men det var inte hållbart med den anställningsformen, säger Karin Arbsjö.

journ