Det säger Jan Samuelsson, som är ordförande i journalistklubben på Sydsvenskan. Han jobbar som ekonomi- och konsumentreporter.

– Det tar på en att se hur människor sjunker ihop när de förstår att de inte är önskvärda längre på arbetsplatsen, säger han.

Senast var det drygt 30 journalister som blev av med sina jobb. Det var inga vanliga las-regler som gällde utan företaget talade om för folk om man ville att de skulle sluta. De som funderade på att ta strid fick veta att kanske skulle de vinna striden men det ju var inte alls säkert att de skulle få behålla sina arbetsuppgifter. Och det blev de äldsta och mest erfarna som fick gå.

Uppgörelserna var individuella och Jan Samuelsson känner inte till dem i detalj, men det sägs att en del fått lön i upp till två år som avgångsvederlag.

De senaste uppsägningarna var inte särskilt välplanerade enligt klubbordföranden. Så snart de 30 journalisterna slutat sina anställningar ersattes de av 30 vikarier för att redaktionen skulle kunna fullgöra sitt uppdrag.

Han säger också att TV och radio påverkas av den utarmade journalistiken, eftersom de tar en stor del av sina uppslag från tidningar.

Jan Samuelsson har inga förhoppningar om att det ska gå bättre för Sydsvenskan. Han tror att det bara är en tidsfråga tills nästa sparpaket kommer.
– Och det beror på vilka vinstkrav våra ägare Bonniers ställer.