Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Världsfacket IFS (Internationella fackliga samorganisationen) har antagit statsminister Stefan Löfvens (S) förslag om en ”Global Deal” mellan stater, arbetsgivarorganisationer, fack och företag. IFS kommer nu aktivt att driva frågan globalt – en första steg mot att göra den svenska regeringens förslag mer relevant internationellt.

Löfvens förslag om en ”Global Deal” syftar till att globaliseringens vinster ska komma fler till del. Målet är att skapa ökad jämlikhet och ekonomisk utveckling för arbetare, företag och samhället i sin helhet. Metoden: att få de olika parterna att samarbeta mer konstruktivt, bland annat inom ramen för ILO och OECD.

Regeringen hoppas att Löfvens ”Global Deal” ska bli en viktig del av arbetet inom FN:s nya utvecklingsmål, den så kallade 2030-agendan, där mål nummer 8 handlar om att åstadkomma hållbar inkluderande tillväxt, full sysselsättning och anständiga arbeten.

Men vackra ord är en sak – en annan att faktiskt åstadkomma något. Till att börja med måste Löfvens förslag bli relevant utanför Sverige. Och på måndagen togs ett viktigt steg, när världsfacket IFS antog det:

”IFS delar dessa prioriteringar … och kommer att arbeta för dem”,  skriver IFS:s styrelse i ett uttalande från mötet i São Paulo i Brasilien. IFS:s olika fackförbund har 176 miljoner medlemmar och räknas därmed som en av världens största folkrörelser.

Räcker det för att en ”Global Deal” ska bli verklighet? Det återstår att se. Den globala ekonomin och arbetsmarknaden är skakig just nu, vilket knappast hjälper Löfvens plan. När Arbetet Global intervjuade biståndsminister Isabella Lövin om FN:s utvecklingsmål nyligen konstaterade hon:

– Jag tror att det viktigaste är ett folkligt engagemang. Regeringar kan lova runt, men hålla tunt. Nu handlar det om att hålla uppe ett engagemang och hålla regeringarna ansvariga.

LÄS MER: Biståndsministern om utvecklingsmålen: ”Nu krävs folkligt engagemang”

LÄS MER: Stormvarning på globala arbetsmarknaden