Nevs har tagit ett steg i riktning mot att börja tillverka Saab-bilar igen. Företaget har betalt sina skulder till borgenärerna.

– Det är ett viktigt steg i förverkligandet av vår affärsplan. Vi är skuldfria. Det är en trovärdighetsfråga och gör det lättare att rekrytera folk och att starta om, säger Mikael Östlund, kommunikationschef på Nevs.

Just nu försöker företaget enligt ett pressmeddelande rekrytera 150 ingenjörer. Målet är att starta biltillverkning i Trollhättan igen, men planerna för det är inte klara.

Nevs har betalt 231 miljoner till 106 borgenärer och det är gjort snabbare än tingsrätten beslutat. I våras beslutade tingsrätten om rekonstruktion och ett ackordsförslag och det är det som nu är betalt. Tingsrättens beslut innebär att skulderna skulle ha betalts innan 14 oktober.

I oktober skaffade bolaget nya delägare. Det är den kinesiska staden Tianjin och it-bolaget State Research Information Technology. Och nu planeras en ny bilfabrik i Tianjin. I den ska elbilar byggas och den nya fabriken väntas vara klar om några år.