Martin Klepke webbledartopp

Fjärran från tidigare sund skepsis förordar nu både Centerns och KD:s partiledning ett svenskt Nato-medlemskap. De hänvisar till det ändrade politiska läget.

Allianspartierna sluter nu alltså alltmer upp runt åsikten att Sverige bör bli ett Natoland.

Men någon kartläggning av vad ett medlemskap verkligen innebär verkar inget av partierna ha gjort.

Är till exempel Centern redo att helhjärtat ställa sig bakom den turkiska regimens försök att krossa landets demokrati?

Är KD beredda att ta ansvar för brandbomber mot kurdiska bönders åkrar som Natolandet Turkiet genomför med Natos vetskap och goda minne?

Just nu genomför president Erdogan ett regelrätt krig mot den kurdiska minoriteten i landet. Förutom de militära operationerna har folkvalda kurdiska parlamentsledamöter fängslats och tidningar censurerats.

Så sent som i måndags greps två brittiska journalister från Vice News, befängt anklagade för ”terrorism” när de försökte dokumentera vad som händer i Turkiet i dag.

Och vad gör Nato? Jo, Nato godkände vid ett extrainsatt möte Erdogans övergrepp eftersom Natoländer samtidigt fick tillgång till turkiska flygbaser i kriget mot IS. Som ett slags tack, alltså.

När det politiska läget i omvärlden hårdnar är det viktigare än någonsin att stå upp för mänskliga rättigheter och demokrati. Men ett medlemskap i Nato kan innebära att vi tvärtom måste ställa oss bakom en rent antidemokratisk linje, något som knappast ökar vår egen säkerhet.

Är Allianspartierna nu beredda att avskaffa Sveriges oberoende måste de också ta ställning till vad Sverige får i stället.