Socionomerna flyr och socialkontoren står obemannade. Problemet finns numera över hela landet, berättar SVT Nyheter.

Arbetet har tidigare berättat om hur den stora arbetsbelastningen får socionomer att säga upp sig från de påfrestande jobben i socialtjänsten, till exempel i Stockholmsstadsdelen Enskede-Årsta-Vantör. Nu har SVT Nyheter kartlagt situationen och konstaterar att problemet sprider sig över landet.

Det är inte egentligen brist på utbildade socionomer, problemet är att de väljer andra jobb. Kommunerna tar in vikarier som inte är färdigutbildade eller anlitar bemanningsföretag, men även då är det svårt att besätta tjänsterna. Och det blir en ond cirkel: Medborgarna möter ständigt nya ansikten och får därmed sämre stöd, arbetet blir ännu svårare och mer påfrestande, ännu färre är beredda att jobba på området.

– Våra medlemmar tycker inte att de klarar av att leva upp till socialtjänstlagens intentioner. Barn och unga får inte det stöd de behöver, vilket har lett till den här personalflykten, säger Camilla Sköld, socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, till SVT.

En nationell samordnare har utsetts av regeringen för att ta reda på hur krisen kan lösas. Hon reser nu runt i landet för att ta reda på mer.

Akademikerförbundet SSR tycker att kommunerna kunde anstränga sig mer:

– Jag skulle vilja beskriva det som rent kaos. Man har tillåtit problemen att växa till en akut kris, säger Camilla Sköld till SVT.

 

Läs också:

Eva Fagerhem, huvudskyddsombud Vision, och Lovisa Nerbrant, skyddsombud Saco, gjorde i somras en 66a-anmälan till Arbetsmiljö­verket om förhållandena på socialtjänsten i stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör.  Foto: Bertil Ericson

Arbetet träffade Eva Fagerhem, huvudskyddsombud Vision, och Lovisa Nerbrant, skyddsombud Saco, på socialtjänsten i stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör i höstas.  Foto: Bertil Ericson