Förhandlingarna mellan BRF och SKL om deltidsbrandmännens arbetsvillkor har än en gång strandat. Nu skärper facket stridsåtgärderna och utökar varslet.

– Vår senaste förhandlingskontakt har visat sig inte räcka. Vi har mött BRF på ett flertal punkter men upplever tyvärr inte att de varit villiga att röra sig tillräckligt från sina yrkanden, och då går det inte att nå avtal, säger Heléne Fritzon, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Klockan 04 natten mellan torsdag och fredag avbröts förhandlingarna mellan Brandmännens Riksförbund (BRF) och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Under måndagen gick facket ut och meddelade att de nu utökar varslet. De tidigare dispenser som utfärdats – som gäller larm och uttryckningar – kommer att dras in den 24 juli. Nya dispenser kommer att beviljas ytterst restriktivt. Blockaden mot tjänstgöring utanför ordinarie beredskapsschema fortsätter fram till den 15 augusti.

– Om BRF vill utöka konflikten är det olyckligt. Vi hoppas och tror att de fortsätter att sätta allmänhetens säkerhet främst som de gjorde vid förra varslet, säger Heléne Fritzon, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Maria Dahlberg, förhandlingschef på SKL, vill inte gå in på detaljer om förhandlingarna.

– Vi anser att vi mött deras önskemål, säger hon.

Så ni går med på deras krav om högre löner?

– Vi står fortfarande långt ifrån varandra, annars hade vi ju haft ett avtal. Mer än så vill jag inte säga, säger Maria Dahlberg.

Parterna kommer att mötas igen på torsdag.

– Vi har fått varslet analyserat, men eftersom det finns en del oklarheter vill vi träffa BRF och diskutera dessa, säger Sophie Thörne, arbetsrättschef på SKL.

Arbetet har förgäves sökt BRF för en kommentar.