I Arjeplog tvingas sjukskrivna sjuksköterskor att hoppa in och arbeta, och på flera stora sjukhus bemanningsbristen lett till stängda avdelningar. Enligt Vårdförbundet kan sommaren vara den värsta någonsin.

Sjuksköterskebristen är en följetong, och somrarna har alltid varit besvärliga. Men årets sommar kan vara den värsta hittills när det gäller bemanningsbristen.

– Redan i höstas stängdes vårdplatser därför att det saknades personal. Det innebar att vi gick vi in i sommaren med en brist. Så har det inte varit tidigare, den här sommaren är extra jobbig, säger Ann Johansson, vice ordförande på Vårdförbundet.

I juli har flera stora sjukhus varit tvungna att stänga igen vårdavdelningar till följd av sjuksköterskebrist. Ett av dem är Blekingesjukhuset i Karlshamn, där en avdelning är stängd från mitten av juli fram till november. Ett annat exempel är barnakuten på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, som från och med i kväll och sex veckor framåt håller stängt nattetid till följd av brist på vårdplatser och specialistsjuksköterskor.

På hälsocentralen i Arjeplog har enhetschefen Margareta Lestander varit tvungen att ringa in sjukskrivna sjuksköterskor för att täcka upp sommarbemanningen.

– Jag har aldrig varit med om att det varit så här besvärligt, säger hon till Sveriges Radio.

Trots stängda vårdavdelningar och sjukskrivna sjuksköterskor som tjänstgör, anser inte Hans Karlsson, chef för avdelningen vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting, att läget är värre än vanligt. Och att den ansträngda situationen skulle påverka patientsäkerheten slår han bestämt ifrån sig.

– Vi vet att patientkvalitén är lika god under sommaren som under andra delar av året. Och det vet vi därför att vi 2013/14 genomförde en patientsäkerhetsundersökning som visar detta, säger han.

Men den gjordes för två år sedan, och sedan dess har vårdavdelningar stängt igen till följd av sjuksköterskebrist?

– Otillgänglighet behöver inte påverka patientsäkerheten. Jag håller med om att det är en ansträngd situation, men vet att både personal och ledning just därför fokuserar extra på patientsäkerheten under sommaren, säger Hans Karlsson.

Vad tycker du om att sjuksköterskor arbetar när de är sjukskrivna under sommaren?

 – Det låter väldigt konstigt. Jag har aldrig hört talats om att man beordrar in sjukskriven personal. Men det låter ju inte bra, förstås, säger Hans Karlsson.

Ann Johansson tycker inte att SKL tar situationen på allvar.

– Jag tycker Hans Karlsson är modig som säger att bemanningen inte påverkar patientsäkerheten. Det är klart att tajta situationer påverkar patienterna – det påverkar hela organisationen, säger hon.