Migrationsverket har fått in över 4 000 ansökningar om arbetstillstånd för bärplockare i år. Det är nästan 25 procent fler än i fjol, skriver Kommunalarbetaren.

Bärplockare från länder utanför EU, och som fått arbetstillstånd, har rätt till en lön i nivå med Kommunals kollektivavtal, 19 772 kronor för heltid.

Robert Kollberg på Migrationsverket säger till tidningen Lag & Avtal att det blir lite bättre för bärplockarna för varje år. Myndigheten fick i höstas lagstöd för att kontrollera att arbetsgivarna lever upp till de villkor som anges i erbjudandet. Kontroll kan dock göras först efter bärsäsongen.

Genom åren har många bärplockare blivit lurade av skrupelfria arbetsgivare. Kommunal stämde ett thailändskt bemanningsföretag som hösten 2013 vägrade betala ut löner och semesterersättning till omkring 150 bärplockare. Så småningom förlikades dock parterna.