Gästarbetarnas villkor är ohållbara, anser FN-organet ILO som på lördag officiellt väntas rikta stark kritik mot hur gästarbetarna behandlas i Qatar som arrangerar fotbolls-VM 2022.

ILO är på väg att rikta en ovanligt stark kritik mot Qatar.

– Huvudbudskapet är att landet ska göra om sin arbetsmarknadslagstiftning, säger Ellen Nygren, LO:s expert som sitter i en kommitté som granskar att länderna följer de konventioner de skrivit under.

I Qatars fall står det klart att landet brutit mot konventionen om tvångsarbete.

I dag använder de sig av det så kallade Kafalasystemet, som finns i flera Gulfstater. Det innebär att arbetsgivarna ansvarar för gästarbetarna. Företag har rätt att kontrollera migrantarbetarna löner och beslagta deras pass. Anställda hamnar därmed i händerna på arbetsgivarna och det har varit flera rapporter om slavliknande arbetsvillkor.

ILO är nu på gång att hala fram det röda kortet eftersom det anser ligger bakom ett omfattande tvångsarbete.

– Budskapet är ett ersätta dagens system och ersätta det med vanliga anställningskontrakt, säger Ellen Nygren.

– I dag måste migrantarbetare som åker hem få ett särskilt utresetillstånd. Även om du får ditt pass från arbetsgivaren måste du få tillstånd att lämna landet, fortsätter hon.

I dag, torsdag, formulerade FN-organet rekommendationer till hur Qatar bör förändra sin arbetsmarknad.

På lördag ska ILO rösta om förslaget som troligen går igenom.

FN-organet kräver också att Qatar ska inleda samarbete med Nepal, Indien och de andra länderna som gästarbetarna kommer ifrån. Anställningskontrakt som skrivits innan de rest ska inte längre plötsligt kunna ändras då gästarbetarna landat.

ILO vill också att det ska bli billigare för utländska arbetare att processa mot sina arbetsgivare. De vill även se fler arbetsmiljöinspektioner och att de bryter mot lagen och utnyttjar gästarbetare också ska straffas.

– Vi är oerhört tacksamma över att ILO nu instämmer i den kritik vi riktat mot Qatar under lång tid, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Under utredningen försvarade sig Qatar med att landet i dag gjort stora ansträngningar för att förbättra gästarbetarnas situation. Bland annat har det inrättats en hjälptelefon för missnöjda arbetare som behöver hjälp. Qatar uppger också att en ny arbetsmarknadslagstiftning är på gång.

Under byggena av VM-arenorna har hittills har 1200 gästarbetare dött. Enligt tidigare fackliga bedömningar beräknas dödstalen bli 4000 innan fotbolls VM startar 2022.

ILO är inte den enda internationella organisation som tagit upp arbetsförhållandena i Qatar.

För bara några veckor sedan kom Amnesty också med omfattande kritik. Människorättsorganisationen krävde då att Fifa sätter mer press på landet som ska arrangera fotbolls-VM 2022. Qatar har vid ett flertal tillfällen lovat att förbättra arbetsvillkoren för landets gästarbetare men lite har gjorts, menar Amnesty.

Förra året infördes till exempel ett nytt elektroniskt lönesystem som skulle göra det enklare att spåra löneutbetalningar. Migrantarbetarna skulle därmed få sina löner i tid.

Men enligt Amnesty är det fortfarande många som inte får ut sina pengar.

Läs även:

Amnesty larmar om fotbolls-VM

Lindholm: Gästarbetet är rena slaveriet

Ledare: Förbjud fotbollsförbunden att delta i Qatars blodbad