JOHAN LINDHOLMDet globala byggfacket BWI vill direktorganisera gästarbetarna i Qatar, landet som arrangerar fotbolls-VM 2022. Kring 1400 byggjobbare har dött i samband med arenabyggena. Byggnads ordförande Johan Lindholm var där.

 

Du var i Qatar för en månad sedan. Hur var det?

– Jag drack te med några gästarbetare. De sa att de inte ville bli behandlade som djur, att de jobbade 14–16 timmar om dagen sex dagar i veckan. Den lediga fredagen går sedan åt till att sova och handla mat för resten av veckan.

Varifrån kommer gästarbetarna?

– Nepal, Indien, Filippinerna. De är ofta i klorna på jobbmäklare som spelar upp drömmar för de här killarna som tar jobben. Men då de kommer till Qatar fråntas de pass och id-handlingar. Det är rena slaveriet. Löner hålls inne och de har inte rätt till sjukvård eftersom de inte har id-handlingar.

Hur ska direktorganiseringen gå till?

– Vi som ingår i BWI ska snabbutreda hur vi ska göra men det finns en möjlighet att ansluta sig digitalt. I dag finns det 1,5 miljoner gästarbetare i landet.

Flera stora arrangemang – som OS och VM – läggs i diktaturer.

– Den som säger att idrott och politik inte hänger ihop, den … Vad sänder det för signaler till våra ungdomar då idrottens högsta företrädare inte tar de mänskliga rättigheterna på allvar?