Utländska arbetare vid bygget av Al-Wakra-stadion inför fotbolls-vm i Qatar 2022. Foto: Maya Alleruzzo

Utländska arbetare vid bygget av Al-Wakra-stadion inför fotbolls-vm i Qatar 2022. Foto: Maya Alleruzzo

Qatar har inte gjort tillräckligt för att förbättra migrantarbetarnas villkor på VM-byggena, hävdar Amnesty. Nu vill de att internationella fotbollsförbundet Fifa sätter press på landet.

Efter skarp kritik lovade Qatar att förbättra villkoren för de 1,5 miljoner migrantarbetarna som finns i landet. Resultatet har dock uteblivit enligt en rapport från Amnesty.

– Vi kan inte se att Qatar gjort något konkret för att förbättra situationen, säger Mustafa Qadri på Amnesty International.

Människorättsorganisationen kräver nu att internationella fotbollsförbundet Fifa sätter press på Qatar.

Arbetsförhållandena för dem som bland annat bygger arenorna inför fotbolls-VM 2022 är dåliga. Lönen är låg, arbetsmiljön farlig och tack vare ett speciellt system, kafala-systemet, som innebär att arbetsgivarna ansvar för migrantarbetarna och har rätt att ta deras pass är arbetarna ofta helt i händerna på arbetsgivarna.

Förra året dog de 441 indiska och nepalesiska gästarbetare i Qatar, visar rapporten från Amnesty.

Förra året införde Qatar ett nytt elektroniskt lönesystem för migrantarbetare som gör det enklare att spåra löneutbetalningarna. Det var en av lösningarna på problemet med uteblivna löner. Men det nya lönesystemet har ännu inte genomförts på alla håll. Enligt Amnestys rapport så klagar fortfarande många migrantarbetare på att deras löner betalas ut för sent.

Amnesty är också kritiska till att ännu landet inte tagit emot de 300 arbetsmiljöinspektörer som förra året skulle granska arbetsvillkoren.

Vid flera tillfällen har dessutom journalister och andra som granskat situationen för migrantarbetare tagits och fasthållits av myndigheterna. Förra veckan kvarhölls en reporter från BBC som var utsänd för att undersöka förhållandena för de utländska gästarbetarna.

– Att försöka tysta de som granskar är ett sätt att skrämmas och det visar att regeringen är mer intresserad av sin image än att se till att förhållandena för tio tusentals män och kvinnor som utnyttjas i Qatar förbättras, kommenterar Mustafa Qadri.