Den senaste thrillern av norska världssuccén Jo Nesbø, Blod på snö, är en liten present till fansen. Den är kortare och stramare inslagen än vanligt.

Enslingen och yrkesmördaren Olav får i de sista decemberdagarnas Oslo ett uppdrag skakigare än vanligt: att mörda uppdragsgivarens fru. När han spanar på offret uppenbarar hon sig för honom som en dröm; vacker och skör. När hon tar emot en hårdhänt älskare bestämmer sig Olav för att rädda henne.

Det här är stilsäker nordic noir, Skandinaviens snabbast växande export, och den klirrar som en isad drink av referenser till världslitteraturen. Olav är en 2010-talets Madame Bovary som läst för mycket om kärlek och förvandling, och den isländska sagans hederskultur och fadersmord virvlar under gatlyktorna.

Olavs känslomässiga naivitet och rutinerade misstro bär samtidens stora frågor om våld och manlighet.

Bladvändande spänning och svart humor om en kallblodig mans rädsla för sitt eget behov av underkastelse under ”en religion, en storebror eller en chef” gör detta till en melodram om nuet. Tack.

Ulrika Milles

thriller

blodpasno Blod på snö Jo Nesbø Piratförlaget