Barn som gråter, klosstorn som faller och stolar som flyttas runt. Buller är ett av de största arbetsmiljöproblemen i förskolan, men nu finns en ny ljudguide som ska skapa tystare miljöer.

Det är inte ovanligt att de som arbetar inom förskolan drabbas av hörselskador, trötthet och stress på grund av den höga ljudvolym som uppstår när många barn leker tillsammans.

Det går dock att minska bullret rejält, ibland med ganska enkla metoder, och därför lanserar Prevent nu en ljudguide för förskolor.

I guiden finns bland annat fakta om hur ljud påverkar hälsan, tips på hur ljudmiljön kan kartläggas och konkreta råd om hur man kan minska ljudnivån. Det kan handla om allt från ljudplattor i taket och tassar på möbler till mjuka byggklossar, men också om att göra barnen medvetna om ljud och att man går fram till barnen och pratar i stället för att ropa.

Dessutom delar tre förskolor som arbetat med sina ljudmiljöer med sig av sina bästa tips. Ljudguiden är framtagen av Prevent i samarbete med arbetsmarknadens parter och den finns tillgänglig för alla på Prevents hemsida.

 

Guiden finns att ladda ner gratis här.