Martin Klepke webbledartopp

Om en ostmacka kostar 20 kronor i en butik. Och om en exakt likadan ostmacka kostar 15 kronor i butiken intill, vilken macka köper du?

Naturligtvis den för 15 kronor.

Frågan och det uppenbara svaret är relevant i de nu pågående attackerna mot kollektivavtalen.

Återigen ser vi konflikter nå ända fram till Medlingsinstitutet sedan enskilda arbetsgivare vägrat sluta kollektivavtal.

En del hävdar att de har samma eller bättre villkor än kollektivavtalen. Andra, som Ingeborgs bageri i Linköping, säger att de har sämre löner för sin personal för att kunna konkurrera.

Och här borde alla lyssna lite extra.

Med kapade löner kan Ingeborgs bageri alltså sälja ostmackan för 15 kronor, och i förlängningen tvinga butiken bredvid i konkurs.

Även om någon av de avtalsvägrande arbetsgivarna verkligen skulle ha lika bra villkor som de i kollektivavtalet, vilket aldrig brukar stämma när villkoren väl granskas, så kommer alltid någon företagare i kollektivavtalens frånvaro att etablera sig med Ingeborgs bageris strategi för ögonen – sänk lönerna och konkurrera ut de övriga.

Att kollektivavtalen säkrar schysta villkor för de anställda är känt, men de säkrar också en sund konkurrens mellan arbetsgivarna.