Tema: Migration
DET NYA LIVET
Varje år börjar tusentals människor ett nytt liv i Sverige. De är på flykt från krig, förtryck och naturkatastrofer eller har kommit för kärleken eller jobbet. Men hur ser vägen in i samhället ut?
Från Syrien till Sverige
genom eld och vatten
Det här är början på något nytt. I flera år framöver ska Arbetet följa de två familjerna Alsabae och Alhalaq på deras väg in i det svenska samhället. Här kan du läsa den första artikeln om dem. I april 2012 flydde de från bomberna och krypskyttarna i den syriska staden Homs och nu väntar de på att få tillstånd att bosätta sig i Sverige.
”Vi jobbar med hjärtat”
– Här jobbar vi med hjärtat och inte efter några myndighetsregler. Men man måste också ställa krav och sätta gränser, säger Åsa Dufbäck som driver asylboendet i Skebobruk.
Det som oroar henne mest är sysslolösheten på asylboendet. Hade hon fått bestämma hade hon inte låtit asylsökande gå sysslolösa en enda dag.
Tre vägar in i Sverige från länder utanför EU
Arbetet kartlägger vilka vägar som finns in i Sverige från länder utanför EU och hur många som fick stanna 2014.
Integrationen då? Det beror på hur man ser det
Hur de som flyttar till Sverige integreras i samhället beror på hur man ser det – och svaret kan vara bra, dåligt eller mittemellan. Arbetet förklarar hur det kan komma sig.
Fler nyanlända har utbildning i bristyrken
I slutet av 2015 kommer vi att ha flera tusen läkare och ingenjörer på våra asylboenden. Två yrkesgrupper de råder stor brist på i Sverige. Samtidigt hävdar vissa debattörer att vi tar emot för många invandrare. Arbetet har tagit del av siffrorna som visar att många nyanlända borde vara hett stoff på arbetsmarknaden i dag. Och berättar om syrierna Salar Kobani och Mahmoud Ahmad som skapar ett eget snabbspår in på arbetsmarknaden.
Gränslös kärlek
Arbetet träffar också indiern PK Mahanandia som flyttade hit för kärleken som slog ned som en blixt på en gata i New Delhi för 40 år sedan. Hur han tog sig hit? På cykel.