Både facket och arbetsgivarna sågar utredaren Anna Middelmans förslag om bättre skydd för EU-medborgare på tillfälliga uppdrag i Sverige.

Foto: Jonas Ekströmer

Foto: Jonas Ekströmer

– Jag är besviken. Många utstationerade arbetare vet att en kontakt med facket är lika med en enkel biljett hem. Då kan inte jag förstå hur man ska få dem att gå till kronofogden eller domstolen för att kunna kräva sin lön, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Utredningens förslag är att EU-medborgarna först ska kräva arbetsgivaren på lönen. Om inte det går ska de gå till kronofogden och skaffa ett betalningsföreläggande för arbetsgivaren.

Först när det är klart kan EU-medborgarna gå vidare med sina lönekrav till andra entreprenörer högre upp i kedjan.

– Här har utredningen bommat. Alla byggnadsarbetare behöver ett skydd, men det här förslaget är ett slag mot den svenska modellen. Jag förutsätter att regeringen ändrar på det här, förklarar Johan Lindholm.

När EU-arbetare går till en annan entreprenör för att få ut lönen, räknar han med att svaret blir: ”Du är inte utstationerad”. EU-reglerna har ingen tidsgräns som talar om när ett tillfälligt uppdrag är slut.

– Redan i dag har ständiga tvister om vem som är utstationerad. Med det här förslaget blir det mycket värre, anser Johan Lindholm.