Göran Hägglund. Foto: Marc Femenia

Göran Hägglund. Foto: Marc Femenia

Göran Hägglund avgår som partiledare för Kristdemokraterna.

– Elva år på partiledarposten kräver sitt, säger han.

– Jag har i dag på morgonen talat med ordföranden för Kristdemokraternas valberedning och talat om att jag har för avsikt att avgå, sade Hägglund vid dagens presskonferens.

Göran Hägglund har varit partiledare i elva år, varav åtta år i regeringsställning.

– Det har varit många, fantastiska år. Jag har lärt mig mycket och träffat många fantastiska personer.

Beslutet att avgå fattade han under juluppehållet, säger han och tillägger att det inte hade något att göra med den så kallade decemberöverenskommelsen mellan regeringen och Alliansen.

Ett extra riksting ska enligt Hägglund inkallas under våren för att utse efterträdaren. Vem detta blir låter han valberedningen och rikstinget avgöra.

Den blivande partiledaren nu får tre år på sig att förbereda sig inför nästa val, framhåller Hägglund.

Hans egen framtid är mer oklar:– Vad jag ska göra nu? Inte den blekaste aning, säger Hägglund som nämner bokläsning och musiklyssning bland aktiviteter han ämnar att lägga mera tid på.

Bland det roligaste han varit med om som partiledare nämner han valet 2006 då Alliansen tog över efter tolv år av socialdemokratiskt styre.

– Någonting som verkligen har förändrat tillvaron för många människor är avskaffandet av fastighetsskatten, säger Hägglund som anser att det var en fråga som kanske avgjorde valet 2006.

Om förslaget för en ny inriktning på integrationspolitiken som presenterades den 18 december säger Hägglund att partiet fått en enorm uppslutning.

– Jag tror faktiskt att vi gjorde en viktig sak ur demokratisynpunkt.

Man bör på integrationsområdet, precis som alla andra, ha en bra politik, säger Hägglund som lovar att KD kommer att fortsätta driva frågan.

Göran Hägglund inledde sin politiska bana i slutet av 1970-talet då han engagerade sig i Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU). Han har varit riksdagsman sedan 1991 och partiordförande i Kristdemokraterna sedan 2004. Han var Sveriges socialminister från 2006 till 2014.

Hägglund utmanades 2012 om partiledarposten av Mats Odell. Odell var ett av partiets mest rutinerade namn och minister under Carl Bildts tid som statsminister 1991—1994. Hägglund besegrade Odell, som förlorade efter att ha fått omkring en tredjedel av rösterna.

Röstsiffrorna på partiets riksting i januari 2012 blev 198—88.

Hägglund är känd för sin humor, både under debatter och tal, och har under sin politiska karriär fått beröm för att ha glimten i ögat.

Göran Hägglund

• 56 år gammal.

• Född och uppvuxen i värmländska Degerfors.

• Bosatt i Jönköping och gift med Karin Hägglund, två söner.

• Började sin politiska bana i ungdomsåren, på 1970-talet. Har suttit i förbundsstyrelsen och arbetat som ombudsman för Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU).

• Riksdagsman sedan 1991, partiordförande i Kristdemokraterna sedan 2004 och socialminister 2006-2014.

• Var politisk sekreterare åt sin företrädare Alf Svensson i riksdagen 1985-1988.

• Jobbade som placeringsrådgivare och försäkringskonsult 1988-1991.

Källa: TT, NE (TT)