Återigen höjs ingångslönen för sjuksköterskor i Umeå kommun. Med 26 000 kronor i månaden hoppas kommunen locka till sig fler sjuksköterskor.

– Det är mycket glädjande, säger Kajsa Johnsson, talesperson för sjuksköterskeupproret i Umeå.

I sjuksköterskeupprorets hemstad, Umeå, har det rasslat till i lönekuverten för sjuksköterskorna de senaste åren. För tredje året i rad höjer Umeå kommun ingångslönen för sjuksköterskor med en tusenlapp, nu till 26 000 kronor.

Umeå kommun behöver rekrytera omkring 40 sjuksköterskor inför sommaren.

– Vi värderar sjuksköterskor och deras kompetens högt och tycker det är viktigt att spegla det i en positiv löneutveckling, säger Hans-Erik Eriksson, personalchef inom område Vuxna på Umeå kommun, i ett pressmeddelande.

Även Västerbottens landsting har sedan flera år svårt att locka till sig sjuksköterskor. Under förra sommaren valde nya sjuksköterskor bort landstinget till förmån för kommunen som erbjöd högre lön. Men sedan i höstas har landstinget matchat kommunens ingångslön till den lägsta nivån 25 000 kronor. Nu hoppas Vårdförbundet att landstinget höjer ingångslönen på nytt.

– Arbetsgivarna förstår att de måste ge vika för ökat krav på högre lön. Men de måste också förbättra villkoren för sjuksköterskor genom att till exempel ha full personalstyrka, säger Kajsa Johnsson vid Umeå universitet.

Hon går sista året på sjuksköterskeutbildningen och har ännu inte bestämt sig för var hon ska söka jobb till sommaren.

– Det känns mer lockande att välja en arbetsgivare som är tillmötesgående vad gäller kravet på lön. Även om jag är orolig för att jag kan slita ut mig i framtiden ser jag ändå positivt på mitt yrkesval. Det finns många fördelar och det går att utvecklas och höja kompetensen genom forskning eller vidareutbildning, konstaterar Kajsa Johnsson.

Vårdförbundets styrelseledamot i Västerbotten, Helena Forss Johansson, menar att det är helt nödvändigt att arbetsgivarna gör sig attraktiva genom att höja lönerna.

– Det är såklart jättebra att det blir konkurrens. Det är extremt svårt att rekrytera sjuksköterskor. Nu i januari tar bara 46 av 78 registrerade studenter examen. Övriga har hoppat av, säger Helena Forss Johansson.

Avhoppen beror mestadels på studenternas intryck från sina praktikplatser.

– De ser hur stressigt det är och hur dålig arbetsmiljön är och väljer att avsluta sina utbildningar, berättar Helena Forss Johansson.