David Cameron. Foto: Carolyn Kaster

David Cameron. Foto: Carolyn Kaster

Vinner vi ska vi göra det svårare för facket att strejka, lovar den brittiska premiärministern David Cameron inför valet. Hans förslag till nya konfliktregler ses av facket som den värsta attacken mot arbetarrörelsens sedan Margaret Thatcher.

Storbritannien går till val i början av maj men redan nu börjar vallöften utfärdas.

Den brittiska premiärministern David Cameron, som leder till konservativa Tories, lovar att göra det svårare för facken inom offentlig sektor att strejka.

För att gå ut i strejk vill de konservativa att minst 40 procent av de anställda – i skola, sjukvård, transport och brandkår – ska säga ja till att ta till stridsåtgärder. Dessutom vill Tories slopa dagens förbud mot att ta in strejkbrytare. Sedan tidigare finns även ett förslag från partiet att inte tillåta strejker om inte minst hälften av de anställda röstat.

De brittiska arbetsgivarna välkomnar Camerons utspel.

John Longworth, generaldirektör för brittiska handelskammaren, tycker att det inte är mer än rätt att begränsa möjligheten att ta till konflikt.

– Strejkrätten i offentlig sektor bör endast utövas med största möjliga återhållsamhet, har han kommenterat förslaget.

Flera företagare och konservativa politiker har retat upp sig på att det varit många konflikter inom transport-, hälso- och utbildningssektorerna de senaste åren. Anställda har gått ut i konflikt i protest mot uppsägningar och lönesänkningar i samband med att den offentliga ekonomin stramats åt.

Facken kallar dock strejkförslaget för en ”demokratisk skandal”.

– De konservativa vet att ett sådant förslag gör det omöjligt att gå ut i strejk inom offentlig sektor eftersom de också är emot att vi ska få hålla våra omröstningar hemligt, sa Frances O’Grady, ordförande för brittiska LO (TUC), efter David Camerons utspel.

De påtalar också att om samma regler gällde inom politiken skulle David Cameron, som fick 36 procent av rösterna vid valet 2010, inte vara landets premiärminister.

Storbritannien går till val den 7 maj.

Det politiska läget i Storbritannien är i dag svårbedömt i och med att det högerpopulistiska och EU-kritiska partiet Ukip har växt starkt den senaste tiden.