Klappat och klart! Gordana Kos, städföretagare, är helt överens med Fastighets Anneli Pettersson och kollektivavtalet är påskrivet. Foto: Vilhelm Stokstad

Av alla fackförbund är det Fastighets som drar flest arbetsgivare inför domstol. Oftast rör det sig om städbolag som struntar i att höra av sig när facket kallar till förhandling om kollektivavtal.

Arbetet följer förhandlingsombudsmannen Anneli Pettersson när hon träffar städarbetsgivaren Gordana Kos i Haninge utanför Stockholm för att teckna kollektivavtal.

Just nu har Anneli Pettersson ett dussin städbolag på sitt bord som hon ska gå till domstol med. Gordana Kos är dock raka motsatsen, den ytterst ovanliga typ av arbetsgivare som självmant tar kontakt med facket för att teckna kollektivavtal.

Vi sitter på ett kafé i Haninge centrum och väntar på att Gordana Kos ska dyka upp, och Anneli Pettersson försöker gissa vad som ligger bakom.

– Jag är nästan säker på att hon fått en ny kund, kanske en bostadsrättsförening, som kräver att det ska vara vita jobb och kollektivavtal.

Det kan också vara så att hon är på väg att importera arbetskraft från ett land utanför EU och behöver ett yttrande från facket, numera ett krav från Migrationsverket.

– Känner vi inte arbetsgivaren kan vi låta bli att yttra oss.

Medan Anneli Petters­son berättar om arbetsgivare som tar hit sina landsmän och utnyttjar dem till fullo dyker en mycket glad och artig kvinna upp vid vårt bord.

Det står genast klart att ingen av Anneli Petters­sons gissningar var rätt. Gordana Kos har två anställda, en som kommer och går och en fast anställd som gått med i facket. Och då är det hans rätt att ha kollektivavtal, tycker hon.

– För mig är det en självklarhet. Alla borde ha kollektivavtal. Synd bara att jag inte kan gå med i facket. Jag som sliter lika mycket som de anställda.

En kvart senare skriver de under avtalet.

– Det är väldigt roligt att få förhandla med den här typen av arbetsgivare, säger Anneli Pettersson.

Hon har fortfarande svårt att frigöra tankarna från en förhandling häromdagen, där arbetsgivaren gjorde klart att han struntade i kollektivavtalet, att han tänkte sänka lönerna eftersom det gick dåligt just nu, och att han kunde göra vad han ville med sina anställda, det skulle facket skita i.

– Den värsta sortens ­arrogans alltså, som tyvärr är ganska vanlig i städbranschen. Jag hoppas bara att jag snart får en medlem där så att jag kan komma dit igen.

 

Läs också:

• Facket vinnare när tvisten går till AD