När arbetsgivaren ville att han skulle provjobba gratis, sa han inte bara nej, utan kontaktade också medierna. Mathias Westbrand Emilsson, 20, är en av de nominerade till årets fackliga hjältedåd 2014.

MathiasWestbrandEmilssonHur känns det att nomineras för årets fackliga hjältedåd?

– Vackert. Det är helt fantastiskt att få ett erkännande av sina fackliga kollegor.

Vad har du gjort?

– Jag var deltidsarbetslös och hade gått en cv-runda i stan när jag blev erbjuden att provjobba på ett ställe utan lön. När jag tackade nej, och berättade att det var mot reglerna i kollektivavtalet, fick jag ett väldigt drygt och kaxigt svar av arbetsgivaren. Då ringde jag medierna.

Fick du en ursäkt då?

– Nej, arbetsgivaren nekade, men då lade jag ut vår sms-konversation på Facebook och den blev snabbt viral. Det spreds rejält på nätet och i lokala medier.

Varför gjorde du det?

– Det kändes viktigt att ta ställning mot företaget som försökte blåsa mig. Det här med gratis provjobb är vanligt förekommande inte minst i min bransch, hotell- och restaurangbranschen, och många unga vet inte sina rättigheter. Jag ville lyfta frågan.

I nomineringen står det att du visade mod som lyfte frågan trots att det riskerade dina framtida möjligheter att få jobb i branschen. Hur ser du på det?

– Det var inget jag tänkte på då, men det är klart att det kunde ha blivit problem.

Du har tagit ställning för ungas villkor i medierna flera gånger sedan dess. Hur kommer det sig?

– När det här spreds fick jag reda på att anställda lovades bonus om de inte sjukanmälde sig när de var sjuka. De fick bara stanna hemma om de var magsjuka om de skulle få bonusen, och det är ju helt sjukt och måste komma ut. Och så har jag berättat hur det är att ha otrygga jobb.

Hur har det gått för dig? Fick du något jobb.

– Jag fick mer tid där jag jobbade och jobbar nu 75 procent och så fick jag några extrajobb också.

Har du några fackliga uppdrag?

– Ja, jag har precis blivit invald i förbundsstyrelsen, och så sitter jag i avdelningsstyrelsen och är förtroendevald på min arbetsplats.

Vilket råd skulle du ge till andra unga, som erbjuds gratisjobb?

– Säg nej, och skrik högt. Arbetsgivare ska inte kunna komma undan med det här.

 

Tidigare intervju med Mathias Westbrand Emilsson:

 

Årets fackliga hjältedåd

Priset för årets fackliga hjältedåd delas ut på LO:s ungdomsforum nästa vecka. 62 hjältar nominerades och en jury har valt ut fyra finalister. Förutom Mathias Westbrand Emilsson från HRF består finalisterna av: • Emmelie Renlund, som är första kvinnan med förtroendeuppdrag i Byggnads förbundsstyrelse, där hon är ungdomsrepresentant • De unga kongressombuden på IF Metalls kongress som ökat inflytandet för unga i förbundet • Den lokala ungdomskommitté i Umeå, som fått fart på den fackliga ungdomsverksamheten genom tvärfackligt arbete