b5dd6e98

Alice Bah Kuhnke har inte fått någon kanonstart som kultur- och demokratiminister. Stefan Löfvens mest överraskande utnämning möttes direkt av skeptiska röster. Skälen till det är förståeliga. Bah Kuhnke har inte några mer omfattande meriter på kulturområdet och gick med i Miljöpartiet dagarna innan hon blev minister. I en intervju från 2009 med den kristna tidningen Dagen som har florerat på nätet verkar hennes kulturengagemang vara minst sagt svalt. Där berättar hon att hennes litterära intag består av facklitteratur och forskningsrapporter. Musik? ”Min man brukar sätta på klassisk musik”. Hon går ”nästan aldrig på bio” och ”Bolibompa” är det enda hon ser på tv:n. Det är säkert många som kan känna igen sig i den småbarnsförälder-tillvaron. Men ett kulturintresse över medelsvensson-nivå är inte att begära för mycket hos en kulturminister.

I torsdags presenterade Alice Bah Kuhnke sin första kulturbudget. Den innehåller flera positiva satsningar med jämlikhetsfokus, som fria inträden på flera statliga museer och kommunbidrag för att sänka terminsavgifterna på kulturskolorna. Men budgeten innehöll också en nyhet som Aftonbladet Kultur vaket nosade upp. På sidan 308 i budgeten om forskning stod det osentimentalt att de statliga bidragen till de så kallade Medelhavsinstituten, som fungerat som svenska forskningscentrum för humaniora, språk, konst och arkitektur i Medelhavsområdet, kommer att upphöra.

Det är ett illa genomtänkt beslut av regeringen. För en relativt liten investering ger instituten en stor kulturell och vetenskaplig avkastning.

Mest intressanta var ändå reaktionerna från högerflanken. Sällan har de uppbådat så mycket engagemang i en kulturfråga. ”Talibanpolitik”, röt Carl Bildt på Twitter med nyfunnen frenesi som oppositionspolitiker.

Kulturministern har själv ännu inte kommenterat stormen, som nu även resulterat i en namninsamling för ett bevarande av instituten med flera tusen namn.

I fredagens P1-morgon intervjuades hon av Jovar Bendjelloul om sina mål för kulturpolitiken och om den presenterade budgeten. Men svaren hon gav ekade tomt. Flera av de i allra högsta grad relevanta frågorna – hur hon skulle agerat som kulturminister mot TV4:s nedläggning av lokalstationer och om hennes åsikt om att SVT klippt bort ”negerkung” i Pippi Långstrump – viftade ministern bort som ”hypotetiska”.

Den akuta frågan om journalistikens överlevnad fick inte heller något hoppingivande svar. Den ska hon diskutera med journalister och ägare, sa Bah Kuhnke. Detta sagt samma vecka som Expressen säger upp 60 anställda och ytterligare ett 20-tal tjänster ryker från TV4.

Det brukar lite elakt sägas att Miljöpartiet är ett parti utan ideologi. Att det är ett livsstilsprojekt för människor som inte vill definiera sig som varken höger eller vänster men tycker miljön är viktig, ”typ”. Alice Bah Kuhnkes första dagar som kulturminister har dessvärre spätt på den nidbilden av partiet. Det är oroväckande. Det nya kulturdepartementet verkar ha ett omedelbart behov av ett kompetenslyft.