Förhandlingarna om uppsägningarna på Saabtillverkaren Nevs blev klara i raskt tempo.

Storvarslet lades i onsdags.

Uppsägningarna delas ut i dag.

Exakt hur många som måste gå vill varken företag eller fack säga innan alla berörda har fått sina tunga besked. Varslet gällde upp till 200 anställda — mer än en tredjedel av den totala personalstyrkan på 550 personer. Förhandlingarna med facken blev klara under måndagen.

– Vi har hållit den tidsplanen vi satte upp. De berörda får personliga besked under dagen, säger Mikael Östlund, kommunikationschef på Nevs.

Nevs ville få klart med uppsägningarna under september för att snabbt spara pengar. Sedan slutet av augusti befinner sig företaget i rekonstruktion, som ger skydd mot konkurs, men kräver åtstramningar. Staten betalar visserligen de anställdas löner under rekonstruktionen, men det är pengar som ska betalas tillbaka.

Egentligen är Nevs affärsidé elbilar, men på vägen har man byggt vanliga Saab 9-3 i mycket liten skala. Produktionen stoppades i maj när det saknades pengar och skulderna har vuxit till närmare 500 miljoner kronor.

Nevs plan för att säkra bolagets överlevnad är att få in nya ägare. Enligt företaget sker det förhandlingar med två globala fordonstillverkare. Men där finns inga besked om genombrott.