I morgon stannar 9 000 offentliganställda i Helsingfors hemma. Det är fackförbundet för den offentliga sektorn, JHL, som genom strejken protesterar mot att delar av stadens verksamheter kan komma att bolagiseras. Enligt Arbetsdomstolen är strejken straffbar och har dömt fackföreningen till böter.

Bolagiseringsplanerna gäller Palmia, som sköter fastighets-, städnings- och säkerhetsservice åt Helsingfors stad. Runt 1 500 anställda skulle påverkas av bolagiseringen.

Den dygnslånga protesten har ”Helsingfors är inte till salu” som motto. JHL anser att man har rätt att visa sitt missnöje och strejka, men den finska arbetsdomstolen håller inte med och har dömt JHL till böter på 6 500 euro.

– Arbetsdomstolen tycker att strejken delvis riktar sig mot kollektivavtalen och att vi därmed har brutit mot den arbetsfred som vi omfattas av när vi har avtal igång. Men vi anser att det är en politisk strejk, säger Rune Takamaa vid JHL till KA.se.

Strejken drabbar stadens invånare hårt:

– Metro- och spårvagnstrafiken stannar helt. Ersättningsbussar var planerade, men transportfacket AKT bestämde att även dessa skulle dras in, eftersom AKT stöder protesten.

– De flesta simhallar håller stängt. Det gäller också många bibliotek, lekparker, en del daghem och fritidshem

– Storköken lagar inte heller mat i morgon, utan förbereder för en kall lunch, ”bröd, yoghurt, margarin, ost och frukt” enligt HBL.fi

För en vecka sedan bordlade stadsstyrelsen ärendet om bolagisering av delar av Palmia. Under måndagskvällen fattade stadsstyrelsen än en gång beslut om att bordlägga ärendet.

Denna time out innebär dock strejk. Det enda som kan stoppa strejken är enligt Rune Takamaa att förslaget dras tillbaka eller förändras helt.

 

Läs även om strejken på JHL:s webb

 

UPPDATERINGAR: