Foto: Leif R Jansson

Foto: Leif R Jansson

Brevbärare kan drabbas av hot och våld när de delar ut valpropaganda som kan uppfattas som rasistisk. Facket vill se extra säkerhet i utsatta områden.

Brevbärare i hela Sverige har nu börjat dela ut valmaterial från politiska partier. I samband med det varnar facket för en ökad risk för hot och våld.

– Vi har redan i dag områden där brevbärarna bär larm för att det är så oroligt. Att de nu ska dela ut information från partier som Sverigedemokraterna gör riskerna ännu större, säger Peter Ekroth, ordförande för Seko postklubb södra Stockholm.

Facket betonar att brevbärare är skyldiga att dela ut all politisk information.

– Vi tar avstånd från Sverigedemokraternas politik, men vad som ska delas ut är inget som vi, eller brevbärarna själva, beslutar om, säger Alf Mellström, ordförande i Seko posten.

Postens policy är att allt material ska delas ut så länge det håller sig inom lagens ramar.

– Vi skulle hamna i en mycket märklig situation om vi som en censor skulle avgöra vilka budskap som ska spridas, säger Per Ljungberg, kommunikationschef på Post Nord Sverige.

Han har dock förståelse för att brevbärare kan känna oro och säger att Posten arbetar förebyggande mot hot och våld.

– Vi gör löpande riskanalyser och har gått ut med information till brevbärarna om hur de ska hantera eventuellt hotfulla situationer.

Seko uppmanar nu både chefer och skyddsombud att vara extra uppmärksamma och att sätta in åtgärder direkt om det finns risk för hot och våld.

– Vi tycker att man bör vara två brevbärare som jobbar tillsammans när det här ska delas ut och att Posten ska se till så att det finns väktare i närheten, säger Peter Ekroth på Seko Postklubb Södra Stockholm.

Men det finns också brevbärare som helt vill stoppa utdelningen av Sverigedemokraternas information. De har startat Facebookgruppen Brevbärare mot rasism. Eftersom brevbärarna måste dela ut allt uppmanar de folk att sätta lappar på sina brevlådor där de tackar nej till rasistiska budskap.

– En majoritet av brevbärarna vill inte dela ut rasistiska budskap och en majoritet av befolkningen vill inte ha det i sin brevlåda. De kan nu markera att de inte är intresserade, säger Anna, en av brevbärarna bakom gruppen.

Anna tycker att det bästa vore om all politisk propaganda bara skickades som adresserad post till dem som bett om den.

– Då skulle vi slippa den här situationen, men eftersom det inte funkar så måste vi som antirasister reagera. Vi har hjärta och vi har samvete och då måste vi göra något, säger hon.

 

FOTNOT: Anna heter egentligen något annat. På grund av risk för hot, vill hon och övriga personer bakom Brevbärare mot rasism vara anonyma.

 

 

 

 

Även Svenskarnas parti

Utöver Sverigedemokraternas utskick gäller brevbärarnas oro också nazistiska Svenskarnas parti.

Postnord kommer att dela ut valmaterial från partiet i ett 20-tal kommuner.

Det statliga postföretaget hänvisar till att materialet är granskat av jurister, som inte anser att det strider mot lagen. (TT)