Det är bra att de strejkar så att de får bättre villkor. Det är ju svårt att försörja sig om man är timanställd och inte vet hur mycket man ska jobba, säger Karin Hultqvist. Hon och Johan Hermansson är på väg till Borneo. Foto: Stig-Åke Jönsson

 

Strejkvakten rör sig bland resenärerna i Hyllie. Det är en pendlarstation nära bron över till Danmark. Och från Hyllie går ersättningsbussar över till den danska sidan.

– Vi är här för att visa oss och prata om strejken, säger Jeanette.

Hon berättar att de samlade in namn till stöd för strejken dagen innan och det var många resenärer som skrev namnlistorna.

Förutom Jeanette är det Anny Muñoz och Mohamed Abdiaziz, som går runt i gula strejkvaktsvästar bland resenärerna som åker till och från Danmark över Öresundsbron.

På en bänk sitter ett par från Lund med stora ryggsäckar. De är på väg till Borneo och ska närmast ta bussen till Kastrups flygplats.

– Det är bra att de strejkar så att de får bättre villkor. Det är ju svårt att försörja sig om man är timanställd och inte vet hur mycket man ska jobba, säger Karin Hultqvist.

Och Johan Hermansson säger att det trots strejken går ganska bra att ta sig fram.

Strax efter pratar Arbetet med tre kvinnor som är på väg till sina arbeten i Danmark. Alla tre tycker strejken är besvärlig, men de förstår de strejkandes krav. En av dem är en dansktalande kvinna klädd i väktaruniform. Hon säger:

– Det extra besväret gör inget. Jag hoppas att de strejkande ska lyckas.

På eftermiddagen är tempot lugnare bland dem som är på väg hem. Cim Östergaard utbildar sig till snickare i Köpenhamn.

– De har all rätt att strejka för att få igenom sin uppfattning, säger han.

Sjuksköterskan Annika Wulff berättar att restiden till hennes jobb på andra sidan bron nästan fördubblats. När tågen går tar det 50 minuter. Nu kan det ta upp till en timme och 40 minuter.

– Jag tycker de ska strejka. Deras villkor låter förfärliga. Jag känner sympati för dem, säger hon.