Lokförare och tågvärdar vid Stockholmståg är starkt motiverade att strejka till stöd för sina kollegor vid Öresundståg.

– Pendeltågstrafiken i Stockholmsområdet kommer att upphandlas 2015, säger Ludvig Eriksson, ordförande för lokförarklubben vid Stockholmståg med 240 medlemmar.

– Från och med 2016 kan vi ha en ny arbetsgivare – och det kan bli Veolia. Vi vill inte ha samma trassel med osäkra anställningar som de har ställt till vid Öresundståg. Vi vill inte att det ska vara vår tur nästa gång.

Därför är motivationen god för att gå ut i konflikt, enligt Ludvig Eriksson. Seko har än så länge bara mejlat ut information till medlemmarna, men håller ett första möte om den varslade strejken i morgon, onsdag.

– En strejk blir en signal till Storstockholms Lokaltrafik och landstingspolitikerna: Se upp för underbud från trafikutövarna! Om de lägger låga bud och sedan låter det gå ut över personalen, så får det konsekvenser.

– Det är givetvis olyckligt att många människor får svårt att ta sig till jobbet. Men resenärerna är samtidigt skattebetalare och väljare. De måste ta ställning till om de vill rösta fram politiker som bara vill pressa priset på kollektivtrafiken, eller politiker som också tar ansvar för kvaliteten.

För nästan exakt ett år sedan varslade Seko om strejk vid pendeltågen i Stockholm för att sätta tryck bakom sina krav i förhandlingarna om ett nytt centralt avtal för spårtrafikbranschen.

– De strejkförberedelser vi gjorde då har vi stor nytta av nu, säger Ludvig Eriksson.