Simmande fiskar använder inte sitt varningssystem för krockar på samma sätt som insekter gör när de flyger. Fiskar är därför mer krockbenägna än humlor, visar en ny studie från Lunds universitet där forskare har jämfört zebrafiskar och humlor.

Alla djur behöver ett varningssystem som hindrar dem från att krocka. För simmande och flygande djur är detta en större utmaning då de behöver ta hänsyn till vindar och vattenströmmar som påverkar deras hastighet och riktning. Humlor och zebrafiskar har ett optiskt flöde där de ser omgivningen svischa förbi när de rör sig och upplever att de själva står stilla. Men fiskarna styrde inte undan från föremål som närmade sig på samma sätt som humlorna, visar studien.

Att studera djurens krockvarningssystem kan vara intressant för exempelvis ingenjörer som bygger maskiner med automatisk styrkontroll, enligt ett pressmeddelande från Lunds universitet.