isabellagjersvold1914

Industriarbetare har det. Busschaufförer, skolvaktmästare och parkarbetare har det också. Men för de anställda inom barn- och äldreomsorg är arbetskläder ingen självklarhet.

Bister kyla, hällande regn och gassande solsken är en del av vardagen för barnskötaren Isabella Gjersvold. I stort sett varje dag är hon ute med barnen på förskolan Grottan i Stockholmsförorten Segeltorp. Hon har fått regnställ, överdragsbyxor, vindjacka och en vinterjacka av sin förskola och tycker att det är bra.

Vilka arbetskläder barnskötare får av sina arbetsgivare varierar, om de får några alls.

– Det borde vara obligatoriskt överallt, som det är i de flesta manliga yrken. Vi har jobb som verkligen kräver bra kläder som tål mycket, säger Isabella Gjersvold.

Hon önskar att arbetsgivaren skulle köpa in tjocka vinterskor också. De är nödvändiga och dyra att köpa själv. Hon vill också gärna ha några uppsättningar inomhuskläder. I dag har Isabella Gjersvold alltid minst två ombyten privata kläder på jobbet, och de måste tvättas nästan dagligen.

– Vi jobbar ju med småttingar och de kladdar och kräks. Kläderna slits väldigt hårt. Man kan inte heller ha vad som helst på sig. Kläderna måste vara mjuka så att de känns sköna för barnen när de är nära och samtidigt måste de tåla allt.

Kommunal har länge drivit kravet på arbetskläder till alla inom barnomsorgen. De senaste åren har det blivit vanligare att de anställda får åtminstone något plagg, i alla fall av privata arbetsgivare som vill profilera och marknadsföra sig. Men många blir fortfarande helt utan. Varannan medlem i förskolan hade inte tillgång till arbetskläder förra våren, enligt en undersökning som förbundet då genomförde.

Inte heller i hemtjänsten är arbetskläder någon självklarhet. Där har rätten till arbetskläder blivit en fråga för domstolarna sedan flera skyddsombud har anmält sina arbetsgivare till Arbetsmiljöverket. Myndigheten har ställt krav på arbetskläder för att förhindra att smitta sprids när personalen går mellan vårdtagarna och de egna hemmen, men många kommuner har överklagat, vilket har lett till en rad rättsfall.

Förvaltningsrätten i Falun har kommit fram till att Leksands kommun ska se till så hemtjänsten i Djura får arbetskläder, men förvaltningsrätten i Malmö har tvärtemot beslutat att sju kommuner i Skåne slipper ge sina anställda med kläder.

Domarna har överklagats och fallen ska nu prövas av kammarrätterna i Sundsvall respektive Göteborg.

– Det här är en jätteviktig fråga för oss och vi ser att det finns ett klart könsperspektiv i den. Tittar man på kommunernas tekniska förvaltningar, där det jobbar mest män, så finns det arbetskläder. Medan det saknas i kvinnodominerade yrken inom omsorg och utbildning, säger Ann Georgsson, ombudsman på Kommunal.

Fakta

Arbetskläder i domstolarna

Efter motstridiga domar från två förvaltningsrätter ska två kammarrätter slå fast om personal i hemtjänsten har rätt till arbetskläder.

Förvaltnings­rätten i Malmö har sagt nej. Förvaltnings­rätten i Falun har däremot sagt ja till Arbetsmiljö­verkets krav och beslutat att kommunen ska säker­ställa att personalen iakttar god hygien i nära kontakt med vård– och omsorgstagare genom:

• att kortärmade arbetskläder alltid används,

• att arbetskläderna endast används på arbets    platsen,

• att det finns ombyte i det fall arbetskläderna blivit smutsiga eller våta,

• att tvätt av arbetskläder sker i minst 60 grader samt

• att arbetsgivaren svarar för tvätt av arbetskläder.