esref-webbkronika

För turkiska arbetare är Taksimtorget i centrala Istanbul lika symboliskt laddad som Tahrirtorget för egyptierna och Majdan för ukrainarna. Det sistnämnda är arabiska och betyder just torg.

Taksim har egentligen hetat förstamaj-torget bland turkiska arbetare sedan massakern under första majfirandet 1977. Arbetarfackens centralorganisation Disk lyckades då samla över en halv miljon människor på torget för att fira första maj för andra gången efter 50 års förbud mot firandet.

När klockan började närma sig 19 och Disk-ledaren Abdullah Basturk kom till slutet av sitt tal utbröt plötsligt panik och människor började springa åt alla håll. Från några rum på lyxhotellen runt torget sköt ett stort antal maskerade män rakt in i folksamlingen på torget.

Polisen gjorde ingenting för att stoppa männen utan körde i stället med pansarvagnar rakt in i torget. Sammanlagt 34 demonstranter dog den kvällen. En del blev träffade av prickskyttarnas kulor, andra trampades ihjäl av meddemonstranter.

Vilka de maskerade männen var är fortfarande oklart. Men sedan 1977 har turkiska fackföreningar vägrat fira första maj någon annanstans än på Taksimtorget, med eller utan regeringens tillstånd, med eller utan strid.

I år slog 39 000 tungt beväpnade poliser en ring runt torget för att inte släppa in några arbetare på första maj. Fackföreningarna hänvisades i stället till ett torg i förorten. Men inga arbetare syntes där under hela dagen, bara duvor.

Samtliga fackföreningar försökte som varje år ta sig genom polismuren. Facit: 300 demonstranter greps och 90 skadades.

Först på kvällen lyckade ett par hundra demonstranter ta sig in på torget. Och bland dem skymtar 19-årige Adem Yaprak, som jag träffade en tidig morgon i den ockuperade Geziparken intill Taksimtorget i juni förra året.

Han visade märket efter gummikulan som träffade honom mitt i pannan första maj. Han gick då sista året på gymnasiet och hade tillräckligt bra betyg för att komma in på läkarlinjen. Men skolans rektor såg honom på en tidningsbild från första maj och han blev omedelbart relegerad.

Nu hjälper han sin mamma i hennes städjobb och sin pappa med att tvätta bilar. Men han svarar inte på sin mobil, vilket betyder att han kan finnas med bland de gripna i häktet.

Adem Yaprak fick en gummikula i pannan den första maj i fjol. Han blev relegerad från skolan efter att rektorn sett en bild på honom där han demonstrerade på Taksimtorget. Nu vet hans familj inte var han är. 

Adem Yaprak fick en gummikula i pannan den första maj i fjol. Han blev relegerad från skolan efter att rektorn sett en bild på honom där han demonstrerade på Taksimtorget. Nu vet hans familj inte var han är.