– Hej, jag ringer för att du är förtroendevald i Målarna. Snart är det första maj, tänker du delta i firandet? Robert Aslan (till höger), förtroendevald i Kommunal i sydvästra Stockholm, börjar få upp tempot. Foto: Fredrik Sandberg

 

– Hej, jag ringer därför att du är förtroendevald i Målarna. Det är EU-val den 25 maj…

I dag, måndag, började förtroendevalda inom LO-förbunden att ringa runt till sina medlemmar och prata fackliga valfrågor. LO och LO-distrikten har inrett sammanlagt 43 fackliga ringcenter runt om i landet, varav de 23 första öppnades under måndagskvällen.

– Vi kommer att kontakta medlemmarna på fritiden. Satsningen är ett komplement till det valarbete som LO och LO-förbunden gör på arbetsplatserna, säger LO:s valledare Elisabeth Brandt Ygeman.

De förtroendevalda ska framför allt komma till fackets ringcenter efter sina vanliga jobb, och enligt Elisabeth Brandt Ygeman ställer de upp på sin fritid.

– Den som behöver ta ledigt från jobbet kan komma att få ersättning från sitt LO-distrikt, tillägger Elisabeth Brandt Ygeman. Men i huvudsak bygger vi den här satsningen på ideellt arbete.

I en första omgång ringer de fackliga företrädarna till andra fackligt förtroendevalda i sina respektive förbund. Förutom att prata politik kommer de som sitter i ringcentren att fråga sina förtroendevalda kollegor om dessa i sin tur kan tänka sig att ringa runt inför valen.

Från och med den 5 maj fram till Europarlamentsvalet den 25 maj ska ringcentren ringa ”vanliga” LO-medlemmar. Första frågan de kommer att ställa (efter den obligatoriska ”ringer jag och stör?”) är om medlemmarna alls är medvetna om att det är val. Bara 35 procent av LO-medlemmarna röstade i det förra valet 2009.

Målet är att 60 procent av LO-medlemmarna röstar på S, berättar LO:s valledare Elisabeth Brandt Ygeman. Foto: Fredrik Sandberg

En tredje omgång inleds 26 augusti och tar sikte på riksdagsvalet den 14 september. Då kommer de fackliga telefonarbetarna att diskutera sysselsättning, välfärd och a-kassa – och argumentera för ett regeringsskifte. Men hur tydligt de kommer att förorda en röst på Socialdemokraterna kommer att variera från förbund till förbund, säger LO:s andre ordförande Tobias Baudin. Några tar tydligt ställning för partiet, andra nöjer sig med att förorda en annan politik och en annan regering.

– Förbunden har lite olika inställning där. Från LO:s sida är vi däremot tydliga med att vi vill ha en S-ledd regering, och vi är ense med Socialdemokraterna om ett tiopunktsprogram som bland annat säger att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige. Vårt mål är att 60 procent av LO-förbundens medlemmar röstar socialdemokratiskt i riksdagsvalet.

LO-medlemmarna sympatiserar med olika partier, hur kan då fackliga resurser användas till förmån för en S-ledd regering?

– En undersökning från opinionsinstitutet Novus visar att 63 procent av LO-förbundens medlemmar vill att facket aktivt ska verka för ett regeringsskifte, svarar Elisabeth Brandt Ygeman. Det finns ett medlemskrav på att vi ska göra det här.