Den moderna tekniken som gör det möjligt att jobba på distans leder inte till att vi stannar hemma från jobbet. Däremot jobbar vi mer, även på fritiden och utan att få mer betalt, visar en avhandling från Stockholms universitet.

Trots att många tjänstemän numera kan sköta sina arbeten hemifrån, och spara tid som annars går åt till jobbpendlingen, åker de flesta till jobbet varje dag. Uppgifterna presenteras i avhandlingen Arbetets geografi: Kunskapsarbetets organisation och utförande i tidrummet.

– Den viktigaste orsaken är enligt min forskning starka social normer som betonar vikten av att vara på plats. Att du inte anses jobba om du inte är på plats tillsammans med vikten av samarbete i team på arbetsplatserna, säger Kristina Trygg, som är doktorand i kulturgeografi vid Stockholms universitet, i en kommentar till sin avhandling

Hon har genomfört en undersökning av hur anställda och chefer inom management, pr och kommunikation, förvaltning och forskning i Stockholm ser på sitt arbete i förhållande till tid och rum. Resultatet visar att mötet mellan människor i verkliga livet fortfarande har en klar särställning när det gäller att kommunicera och skapa kontakter, både med kollegor och kunder.

I takt med att tempot i arbetslivet ökar tycks mötena mellan kollegor också bli allt viktigare eftersom det krävs fler snabba beslut. Dessutom minskar missförstånden när människor ses öga mot öga.

Den nya tekniken, som skulle frigöra tid genom att göra jobbresorna färre, tycks snarare knapra av de anställdas fritid. Kontorsarbetarna som ingår i studien väljer ofta att vara uppkopplade och nåbara även efter arbetstid, och de har svårt att skilja på jobb och fritid. Många anger att de vill ha kontroll över vad som sker även när de inte är på plats på jobbet.

– Det finns också en förväntan från kollegor, chefer och kunder att de ska vara nåbara efter kontorstid. Det handlar både om en upplevd förväntan och en reell förväntan, säger Kristina Trygg.

Resultatet blir att arbetslivet blir allt mer gränslöst. I stället för att använda den nya tekniken till att jobba mindre gör den att tjänstemännen jobbar mer – dock utan att få mer betalt, visar avhandlingen.