Medlarna lämnar nu över ett bud till parterna i byggkonflikten. Om parterna inte kommer överens kan medlarna skjuta upp byggstrejken i som mest två veckor.

– Vi ska lämna över ett bud – bara folk kan sluta ringa så vi får tid att göra det, säger medlaren Jan Sjölin.

Arbetsgivarnas förhandlingschef Mats Åkerlind säger att han tror att det kommer att vara ett slutbud och att fack och arbetsgivare ska lämna sina svar tidigt ikväll.

Medlarna kan skjuta upp en strejk om de tror att en förhandlingslösning är nära. Det berättar Bo Andersson, informationsansvarig hos Medlingsinstitutet.

– Det är en bedömning som medlarna kan göra. Om de vill skjuta på konflikten så får de vända sig till Medlingsinstitutet med en sådan begäran. Och då kan Medlingsinstitutet säga ja eller nej till begäran att skjuta på konfliktvarslet, säger Bo Andersson

Huvudentreprenörsavtal

Så här beskriver Byggnads sitt förslag till huvudentreprenörsavtal: Om en arbetsgivare inte följer kollektivavtalet och överenskomna villkor så sker följande:

1. Den anställde som har drabbats ska i första steget vända sig till sin egen arbetsgivare och ställa krav.

2. Om det inte hjälper ska den enskilde eller den fackliga organisationen vända sig till huvudentreprenören eller någon av de andra entreprenörerna ovanför i kedjan, inom tre månader från fordrans förfallodag – annars faller kravet.

3. Den entreprenör som får kravet mot sig har rätt att inom tio dagar invända mot kravet och påkalla förhandling.

4. Om ingen förhandling påkallas blir huvudentreprenören eller den entreprenör som finns ovanför i kedjan skyldig att kompensera den drabbade löntagaren. Och det betyder att huvudentreprenören eller den underentreprenör som står ovanför i kedjan får ta ansvar för att underentreprenören inte sköter sig.