Frisöravtalet överlevde igen. Handels och Sveriges Frisörföretagare har tecknat ett nytt avtal som gäller i två år till den 31 mars 2016.

Avtalet innebär lägre ob-tillägg för nya frisörer. De som redan är anställda kompenseras med ett personligt lönetillägg.

– Handels gick oss till mötes om ob-tilläggen. Det var en av nycklarna till att vi tecknade avtal. Sedan har vi genomfört andra förändringar som innebär att avtalet blir enklare att tolka både för arbetsgivare och arbetstagare. Det blir enklare att räkna ut lönen och kontrollera att det blev rätt belopp, säger Ted Gemzell, vd hos Frisörföretagarna.

Senast blev det ettårigt avtal, därför att Frisörföretagarna ville ha ryggen fri att sluta teckna kollektivavtal. Då hade Handels varslat om konflikt. Det här gången lades inga varsel och det nya avtalet blev klart en dag innan det träder ikraft.

– Vi har fått gehör för våra krav och det har även Handels fått. Det gör att man kan teckna ett längre avtal över två år, uppger Ted Gemzell.

Anställda frisörer har både grundlön och provision. I botten finns en garantilön, en sorts minimilön. Den höjs med 570 kronor i år och ytterligare 570 kronor nästa år.

– Avtalet innebär att genomsnittslönen hamnar på riktmärket för grupper som fick treåriga avtal i förra årets avtalsrörelse. Avtalet blir enklare att förstå med den nya lönemodellen och tydligare skrivningar, säger Linda Palmetzhofter, ombudsman på Handels , i ett pressmeddelande.

Hittills har ob-tillägget grundats både på grundlön och provision. Det innebär att ob-tillägget har åkt upp och ner mellan olika månader. I fortsättningen ska ob-tillägget beräknas på 87 procent av garantilönen.

I gengäld har Handels fått igenom ett nytt branschvanetillägg för behöriga frisörer med yrkesvana. Tillägget utgår genom att provisionen höjs.

Avtalet innebär också att arbetstiden förkortas med tio timmar om året.

Enligt Frisörföretagarna är bara var sjätte frisör anställd. Resten är egna företagare. Kunderna vill komma på kvällar och helger, därav ob-striden. Frisörer med kollektivavtal anser att de inte kan hänga med i prispressen.