Elektrikerna stöder Byggnads krav på huvudentreprenörsansvar. Elektrikerförbundet överväger att stödja Byggnads med sympatiåtgärder om byggstrejken bryter ut i morgon.

– Byggnads krav är mycket bra. Det är klart att huvudentreprenören måste ta sitt ansvar och inte bara hålla på och sälja jobb, säger Ronny Wenngren, Elektrikernas förhandlingschef.

Om Byggnads och Sveriges Byggindustrier inte kommer överens börjar byggstrejken imorgon klockan 6 på 47 arbetsställen runt om i landet. Just nu arbetar medlarna för fullt för att få fram ett bud som både fack och arbetsgivare kan acceptera.

Ronny Wenngren raljerar med att arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier hävdar att Byggnads krav är olagligt. Han säger att så har arbetsgivare argumenterat förut och arbetsgivare tycker uppenbarligen att det är mot lagen att försöka göra det bättre för arbetare.

– Vi överväger absolut sympatiåtgärder för att hjälpa ett broderförbund. Och det skulle vi även göra för ett systerförbund som behöver vårt stöd, säger Elektrikernas förhandlingschef.

Han vill dock inte gå närmare in på vilken typ av sympatiåtgärder det handlar om. Han skrattar och säger att det inte är tillåtet att lägga konfliktvarsel genom en tidning.

 

Läs också:

Byggstrejk i morgon – om medlarna inte hittar lösningen