I eftermiddag hoppas medlarna komma med ett bud till parterna i byggkonflikten. I morgon bitti går över 1 000 byggnadsarbetare ut i strejk – om inte parterna kommer överens i dag eller natt.

– Vi jobbar stenhårt för att lägga en hemställan, men vi vet inte om det kommer gå. Det är en komplex fråga, säger Jan Sjölin, en av de tre medlare som Medlingsinstitutet utsett att medla i konflikten mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier.

De andra två medlarna är Erland Olauson, bland annat tidigare avtalssekreterare hos LO, och Jan-Peter Duker, som bland annat varit vice vd och avtalsansvarig hos Svenskt Näringsliv.

Misslyckas medlarna bryter byggstrejken ut i morgon på 47 arbetsställen runt om i landet. Det är bland annat byggen hos LKAB både i Kiruna och Svappavaara samt utbyggnaden av Karolinska sjukhuset i Solna.

Motsättningarna handlar om Byggnads krav på ett huvudentreprenörsansvar som innebär att huvudentreprenörer ska ta ansvar för förhållandena hos alla underentreprenörerna och se till att de anställda hos underentreprenörerna är garanterade att få sina lön.

Medlarna började sitt uppdrag i fredags och Jan Sjölin säger att arbetet med att finna en lösning i stort sett pågått oavbrutet sedan dess.

– Än kan vi inte säga någon tid för hemställan. Vi tänker oss att parterna ska kunna svara innan strejken går igång, säger Jan Sjölin.