facksverige

Ett av uppstickarfacken lades ner för två år sedan. Fackföreningen för arbete i Sverige lanserade sig som ett alternativ till både LO och TCO och riktade särskilt in sig på att rekrytera utländska arbetare som tillfälligt arbetar i Sverige.

– Min upplevelse är att Elektrikerförbundet gjorde det svårt för oss att överleva när det hotade med blockad, säger Mats El Kott, som är arbetsrättsjurist och var ombud för Fackföreningen för arbete i Sverige.

Det alternativa facket hade sin bas i Jämtland och tecknade 2006 kollektivavtal med företaget El & Energiteknik i Åre. Mats El Kott säger att kommuner sedan pressade företaget för att det i stället skulle skaffa avtal med LO-facken.

Avtalet mellan El & Energiteknik och Fackföreningen för arbete i Sverige var i många stycken sämre än LO-förbundens avtal för byggjobb:

Enligt avtalet fick de anställda ingen övertidsersättning, men de var skyldiga att jobba över om chefen krävde det. Ob-ersättning fick den anställde bara om det fanns en särskild överenskommelse med chefen. Och om arbetsdagen var sex timmar lång fick de anställda en rast på minst 15 minuter – men chefen skulle säga när och på vilket sätt rasten skulle tas ut.

Medbestämmandelagen sattes delvis ur spel genom uppstickarfackets kollektivavtal och arbetsgivaren behövde bara förhandla om facket skriftligt begärde det.

Dan Holke på LO-TCO Rättsskydd kallade det konkurrerande facket för en konstruktion initierad av arbetsgivare för att slippa de vanliga kollektivavtalen.

Sven Höckert, ombudsman hos Elektrikerförbundet, berättar att facket satte El & Energiteknik i blockad och uppmanade sina medlemmar att söka sig andra jobb. Det ledde till att en medlem slutade på företaget och en annan lämnade facket.

– Vår blockad gjorde att andra företag drog sig för att anlita El & Energiteknik, säger Sven Höckert.

El & Energiteknik är nu ombildat och heter Brogårdens bygg, och har avtal med Byggnads. Håkan Löfqvist är ombudsman för Byggnads i Östersund. Han berättar att facket använde mbl:s regler om underentreprenörer för att förmå företaget att teckna avtalet med Byggnads. Brogårdens bygg har både bygg- och vvs-avtal med Byggnads.