Martin Klepke webbledartopp

 

En grupp unga män och kvinnor knivhöggs i helgen av nazister i anslutning till en demonstation i Malmö, så allvarligt att en av de angripna under ett dygn svävade mellan liv och död.

Men i stället för att beskriva händelsen som en grov kriminell handling där människor höggs ned tar Skånepolisen spjärn mot det faktum att angriparna var nazister och de angripna var syndikalister och utmålar det hela som ett bråk mellan höger- och vänsterextrema.

Den paradoxala situationen uppstår därmed att det upptrappade och allt grövre politiska våldet, som utgör ett allvarligt hot, inte bara mot enskilda personer utan även mot hela vårt demokratiska samhälle, av vår rättsvårdande myndighet förringas genom beskrivningen att det ”bara” är höger- och vänstermänniskor som slåss.

Att människor utsätts för attacker och mordförsök för sina åsikters skull är något som polisen ska bekämpa utan förringande skygglappar.

Dessa allvarliga brott måste förvisso främst betraktas som kriminella handlingar utifrån de brott som begåtts, vare sig det rör sig om misshandel eller mordförsök, men de kan aldrig framställas som en intern uppgörelse som vanligt folk inte behöver bry sig om.