EU ger klartecken för en typ av solidariskt ansvar i byggbranschen där huvudentreprenören kan tvingas betala uteblivna löner.

Det innebär att konflikten mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier går in i en ny fas.

Byggnads sade i förra veckan upp avtalet med arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier. Facket vill att huvudentreprenören ska tvingas betala uteblivna löner om någon längre ner i kedjan av underleverantörer smiter undan. Men det har arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier sagt bestämt nej till.

EU:s besked ändrar nu förutsättningarna.

”Jag är glad att EU ser samma sak som Byggnads, behovet av särskilda insatser inom byggbranschen i form av huvudentreprenörsansvar. Behovet av ordning och reda på arbetsmarknaden finns såväl i Europa som i Sverige”, skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm i en kommentar.

”Det är min förhoppning att BI nu krokar arm med oss för att tillsammans skapa en byggbransch i världsklass”, skriver Lindholm.

Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier, är inte lika positiv till EU-beskedet. Han anser att arbetsgivaransvaret tunnas ut med lagstiftningsförslaget.

”Men en lagstiftning är bättre än en ensidig, olaglig och obalanserad regel som tilltvingats genom stridsåtgärder i kollektivavtalet”, bedömer Månsson.