jurijkulikUkrainas LO-ordförande Jurij Kulik har avgått. Organisationens auktoritet är skadad sedan dess ledning i det längsta varit följsam mot president Viktor Janukovytjs regim.

– Jurij Kulik har hela tiden samverkat med Janukovytj, säger Tatjana Nikitina, ordförande i Ukrainas fackförbund för statstjänstemän. Han har på eget bevåg anmält människor som protesterat på självständighetstorget Majdan till polisen, och bett polisen att köra ut aktivister som hållit möten i fackföreningarnas hus.

– Nu hoppas jag att nya, unga ledare tar över i FPU och att demokratin stärks.

FPU är den dominerande fackliga centralorganisationen i Ukraina. Medan ett fåtal av dess medlemsförbund har kritiserat Janukovytjregimens våld har de flesta, liksom FPU:s ledning, under hela krisen undvikit att ta ställning.

– De hade för mycket att förlora, säger Irina Bontch-Osmolovskaia Norström vid Medlingsinstitutet, som driver ett projekt tillsammans med parterna i Ukraina och besökte facken i Kiev i slutet av januari, då dödandet inleddes.

Irina Bontch-Osmolovskaia Norström har slagits av hur höga löner och goda villkor funktionärerna i FPU har. Hon bekräftar att FPU:s ledning hållit sig väl med Janukovytj, men betonar också att presidenten styrde med hjälp av hot. Därför ska man vara försiktig med att döma hela FPU, menar hon.

Vasyl Andreev, ordförande för det ukrainska byggfacket och en av få inom FPU som har tagit ställning, anser att FPU:s försiktighet har skadat organisationen.

Michail Volynets, ordförande för KVPU, en fristående facklig federation med drygt 250 000 medlemmar, säger att FPU konsekvent har stått på maktens sida.

– När fackföreningarnas hus på självständighetstorget Majdan brann hjälpte FPU till att sprida lögner om att det inte var polisen som tände på, utan fackliga aktivister, säger Michail Volynets. Omkring 40 sårade som vårdades i huset kunde evakueras i sista stund.

Trots de politiska omvälvningarna går ukrainarna till jobbet som vanligt.

– Löner och pensioner betalas ut i tid, säger Katerina Makarenko, vice ordförande i de handelsanställdas förbund. Fackföreningarnas hus är utbränt, dokument har brunnit upp, men vi arbetar som vanligt. Större möten håller vi på Hotell Turist.

Slopat EU-­avtal utlöste ­protesterna

I november förra året startade protester på Majdantorget i Kiev. De utlöstes av att president Viktor Janukovytj hade backat ur ett handels­avtal med EU för att i stället luta sig mot Ryssland.
De senaste ­veckorna har polis slagit ner ­protesterna med våld. Både demonstranter och poliser har dödats.
I lördags avsatte parlamentet i Ukraina president Janukovytj, och han flydde från Kiev. Efter några dagar beslöt parlamentet att vända sig till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag, och där anklaga presidenten för ”allvarliga brott”. Enligt sittande parlament är han skyldig till över 100 människors död och till att 2 000 skadats.